Единственият китайски самолетоносач ще прави военни маневри в Тихия океан
Единственият китайски самолетоносач ще прави военни маневри в Тихия океан / Guliver/Getty Images

Единственият китайски самолетоносач се е насочил към Тихия океан, за да участва в планирани военни маневри, предадоха световните агенции, като цитираха съобщение на китайски официални медии.

Това е първо излизане на самолетоносача "Ляонин" извън водите на Китайско море. Плавателният съд е конструиран в СССР и после бе купен от Китай. Корабът бе приет на въоръжение в китайските въоръжени сили през септември 2012 г.

Самолетоносачът и придружаващи го кораби са се отправили за планирани учения в западната част на Тихия океан вчера. Не се знае датата, на която ще започнат ученията, нито продължителността им. Не се знае и маршрутът, по който ще се движи самолетоносачът и придружаващите го кораби.

Това излизане на самолетоносача в океана става в момент на засилване на напрежението на Китай с Тайван заради коментарите на Доналд Тръмп относно американската политика спрямо Китай и Тайван и заради телефонния му разговор с тайванската президентка Цай Ингвен.

Смята се, че самолетоносачът и придружаващите го кораби ще навлязат в Тихия океан, като прекосят островите, отделящи Тайван от южната част на японския архипелаг.
Преди броени дни самолетоносачът приключи учения в Жълто море между китайските и корейските брегове. Тогава той беше придружаван от няколко миненосеца и фрегати.

В петък изтребители Джей-15 излетяха от самолетоносача, за да отработят маневри, като зареждане с гориво и разиграване на сблъсък с противника във въздуха.

Източник: БТА