Един от най-търсените терористи е тежко ранен във Филипините
Един от най-търсените терористи е тежко ранен във Филипините / Thinkstock/Getty Images

Високопоставен лидер на ислямска групировка, който е в списъка на "най-търсените терористи" на САЩ, е ранен при военни въздушни удари във Филипините.

Иснилон Хапилон е обвинен от Вашингтон за участието си в отвличането на трима американци на остров Палаван във Филипините през 2001 г. Правителството на САЩ е обявило награда от 5 млн. долара за неговото залавяне.

50-годишният гражданин командва групировка, свързвана с „Ислямска държава“, прословута с отвличанията за откупи както в островната държава, така и в цяла Югоизточна Азия.

Филипинският министър на отбраната Делфин Лоренцана заяви, че той е тежко ранен при атаки в планинския град Бутиг на 800 км южно от столицата Манила. Убити са четирима от неговите спътници.

Групата, образувана през 1990 г., ловува кораби във водите между Малайзия, Индонезия и Филипините, и е спечелила милиони долари от отвличания срещу откуп.

Хапилон е обещал вярност към "Ислямска държава", която го е обявила за "глава на Югоизточна Азия", пише в доклад на Джакарта от 2016 г. Той има и редица привърженици.

Джихадистът дълго време се намираше в Басилан, но тази седмица се е преместил в Ланао дел Сур, с опит да създаде присъствие на групировката си и там. Той е задвижил и обединение с Мауте - друга организация, вярна на ИД.

Източник: БГНЕС