Румъния обяви, че вероятно двама от пътниците, които се завърнаха от Южна Африка са носители на новия щам Омикрон. В момента тече геномно секвениране, което до дни ще покаже дали пасажерите са заразени с африканският вариант. 

Министърът на здравеопазването Александру Рафила заяви, че вероятността двамата да бъдат заразени с варианта Oмикрон е голяма, информира румънското издание Hotnews.ro.

Българите от Република Южна Африка ще бъдат поставени под карантина у нас

В полета на двамата потенциално заразени пътуваха и 10 българи. Общо 46 румънци и 24 чужденци бяха евакуирани от Южна Африка с полет на "Таром". Те кацнаха преди няколко дни на летището към военната база 90 в Букурещ.

Сред пътниците има още един с положителна проба за COVID-19, но към момента няма съмнение за Омикрон. И тримата заразени са безсимптомни, в добро здраве и са в изолация и наблюдение, съобщават от румънското министерство на здравеопазването.

Бързите антигенни тестове и на десетимата българи, пристигнали от Република Южна Африка са отрицателни, стана ясно при прибирането им във вторник. Сънародниците ни влязоха в страната през граничния пункт "Дунав мост" с микробус. Трима от тях са от Русе, а останалите - от София. 
Всички българи, пристигнали от Южна Африка, са с отрицателни тестове за COVID-19

Тогава бе обявено, че всеки от тях ще бъде поставен за 10 дни под карантина. "След като изтече този период, между десетия и дванадесетия ден те ще трябва да си направят и PCR-тест. Ако резултатът е отрицателен, ще бъдат освободени от карантината", обясниха тогава от Регионалната здравна инспекция в Русе.