/ IStock
Надпреварата на големите лаборатории за получаване на ефективна ваксина е в разгара си. В началото на седмицата се видя как Moderna обяви, че нейната ваксина е постигнала 94,5% ефективност при предварителните анализи. От друга страна, само 48 часа по-късно Pfizer и BioNTech увериха, че ваксината, за която работят заедно, е увеличила процента си на ефективност от 90% до 95% по време на последните тестове. В петък бе ред на ваксината от Оксфордския университет да изненада света с нови данни.

Нова ваксина дава силен имунитет на хората над 60 г. (ВИДЕО)

Според медицинското списание „The Lancet“ ваксината срещу COVID-19, за която британският университет работи в сътрудничество с AstraZeneca, е доказана като сигурна и безопасна при възрастни хора в добро здраве.



Освен това се потвърждава, че е способна да предизвика имунен отговор от организма благодарение на резултатите от експеримента сред 560 здрави възрастни, от които повече от 240 са на възраст над 70 години.

Спорът за най-бързата и ефективна ваксина

Всички тези новини изглеждат добри, но първите теории за евентуални спекулации между двата проекта започват да пърхат сред експертите. Не може да се отрече, че борсовите показатели на фармацевтични компании като Moderna, Pharmamar и Biotech са се повишили през последните няколко седмици, за да достигнат рекордни нива.
 
По тази тема Жоан Понс, доброволец от тестовете на ваксината на Оксфорд, направи свои собствени заключения в интервю за As.com. 45-годишният санитар е единственият испанец, участвал в тестването на ваксинацията, и той потвърди, че лечението с препарата на Университета в Оксфорд и AstraZeneca е едно от най-обнадеждаващите – както по отношение на ефикасността, така и по отношение на цената.

Пределно ясно Понс посочи вeроятността от една „медийна битка“, която би могла да разпали съперничеството между фармацевтичните лаборатории за извличане на максимална печалба. „Политиката трябва да бъде оставена настрана, защото тук става дума за спасяването на човешки животи“, изтъква Понс.

Сравнение на цените между ваксините

Доброволецът държи да подчертае, че "има място за всички ваксини. Не е известно дали (руската) „Спутник“ ще бъде по-добра за младите хора, или тази на Pfizer - за друга група ... Следователно, колкото повече „снаряди“ има, за да се атакува този вирус и да се приключи с него, толкова по-добре".



Понс обаче потвърждава, че едно от най-забележителните качества, които правят оксфордската ваксина една от любимите сред правителствата по цял свят, е цената й. Както и условията за съхранението й - между 2 и 8 градуса в обикновен хладилник (при -78 градуса за тази на Pfizer-BioNTech и около -20 градуса за Moderna).

Според изявленията на главния изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио, ваксината, която разработват, може да има цена около три евро.

По изчисления на експерти препаратът на Johnson & Johnson ще струва около 8,5 евро, на Pfizer-BioNTech – 20 евро, а на Moderna – 31 eвро.

Милиони ще ни струват новите хладилници за ваксини срещу COVID-19

Самият Понс потвърди в интервюто: "Една от важните разлики от останалите е, че с ваксината на Университета в Оксфорд не можете да реализирате печалба. Ето защо ще струва някакви 3 евро. Предимството на тази ваксина на Оксфордския университет е, че зад него (зад Университета - бел. ред.) не стоят акционери. Затова ще може да се придобива на нейната себестойност, което да позволи да достигне до всички по света.



Те вече я произвеждат, за да съкратят времето, те не искат да чакат до последно от Европейската агенция по лекарствата да получат лиценза, тъй като всеки изминал ден умират повече хора.

Ефективността и симптомите

Новото проучване, публикувано от "The Lancet", гарантира, че ваксината на Университета в Оксфорд и AstraZeneca е много ефективна при най-уязвимите доброволци, т.е. възрастни над 70-годишна възраст.

Според испанския доброволец: "Доказано е, че безопасността и защитата на ваксината е много добра във всички възрасти. Още по-добра при тези над 55-годишна възраст, тъй като тя създава двойна защита. Това, което все още не е известно, е дали е ефективна – но изглежда е такава, че ваксината прави това, което трябваше да прави.“
 
Тук влизат в действие т. нар. Т-клетки. Според Pons, "Т-клетките са много важни в момента на защитата на тялото от вируса. Те са като елитен отряд, защото откриват и убиват клетки, които могат да ни навредят".

Д-р Хичев: Към март ваксината срещу COVID-19 ще стигне до хората

Що се отнася до страничните ефекти, Оксфордският университет потвърди, че често срещаните симптоми са умора, главоболие, мускулни болки и треска. Самият Понс коментира в интервюто, че в неговия случай това включва запушване на носа, съчетано с леко главоболие.


Сроковете и редът за ваксиниране

Друго нещо, което всеки иска да знае за ваксината, е датата на разпространение. Испанският доброволец има своите предположения по този въпрос: "Оксфорд нямаше да поиска преразглеждане на данните, ако не бяхме много близко до целта. Следователно, ваксината може да бъде на линия преди края на годината, според мен – преди Коледа“, смята доброволецът.

Според оценките на Оксфордския университет, първите ваксини ще бъдат за здравни работници, след това ще достигнат до хората над 55-годишна възраст и пациенти с хронични заболявания. След като цялата тази група бъде ваксинирана, тогава ваксината ще започне да се разпространява сред останалата част от населението.

Трябва да се отбележи, че споменатото разпределение ще зависи от всяка страна и нейните предпочитания. Понс прави свои собствени оценки: "Смятам, че като цяло ваксинацията може да се извърши през месец април. Трябва само да изчакаме Европейската агенция по лекарствата да реши, че разполага с достатъчно данни, за да каже "да“ на лиценза."

Превод и редакция: DarikNews