Ваксината срещу COVID-19, разработена от университета в Оксфорд и компанията „АстраЗенека” е предизвикала силен имунен отговор при възрастни хора.

Китайската CoronaVac има важни предимства пред ваксините на Pfizer и Moderna

Окуражаващите резултати дават надежда за една от най-уязвимите групи от населението срещу новия коронавирус. Заключенията на този етап показват, че хората на възраст над 60 г., могат да изградят силен имунитет към вируса.

Европа и САЩ отново са център на пандемията от коронавируса, предупредиха от Световната здравна организация. Ръководителят на европейското подразделение подчерта, че ваксините са много важна част от справянето с кризата, но на тях не трябва да се гледа като на магическо решение.   

„Ако всеки от нас даде своя принос, карантините може да бъдат избегнати. Държа на позицията си, че карантините са мярка, до която трябва да се прибягва само в краен случай.

Какво е известно за ваксините, произвеждани в Европа и САЩ

Използването на маска само по себе си не е панацея и трябва да се прилага в комбинация с други мерки. Ако 95 % от хората носят маска, то карантините няма да са нужни. При сегашните 60% или по-малко е трудно да се избегне затваряне”, заяви Ханс Клюге, ръководител на европейското подразделение на СЗО.

Русия регистрира денонощен рекорд на заразени и починали от COVID-19. Новите случаи са се увеличили с близо 24 000 и общият им брой е вече над 2 милиона.

Въпреки увеличаването на случаите, руските власти засега се въздържат от въвеждане на карантина, както при първата вълна на пандемията. В сила са обаче стриктни правила за носене на маски и ръкавици. Русия, която е с население от 145 милиона, се нарежда на пето място в света по заразени с коронавируса след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

Ваксината на Pfizer на 95% ефективна срещу Covid-19 (ВИДЕО)

В САЩ жертвите на коронавируса са вече над 250 хиляди. Заразените са 11 милиона и половина. Страната има най-голям брой болни и най-голям брой смъртни случаи в сравнение с всяка друга държава по света.

Ню Йорк, който беше епицентър на пандемията през пролетта, от днес затваря училищата до второ нареждане и минава на онлайн обучение само осем седмици след началото на учебната година.
nova.bg