Експерименталната ваксина срещу Covid-19 "КоронаВак" на китайската фармацевтична компания "Синовак Байотек" предизвиква бърза имунна реакция, но нивото на антитела е по-малко, отколкото при хора, възстановили се от болестта, съобщи Ройтерс.

Първите две фази от изпитанията показаха, че ваксината е безопасна и предизвиква имунна реакция. Те не са пердназначени да оценяват ефикасността й, но изследователите обявиха, че "КоронаВак" може да осигури достатъчна защита на базата на опита с други ваксини и данни от доклиничните изпитания с макаци.
В изпитанията са участвали повече от 700 здрави доброволци. Резултатите от тях са публикувани в сп. "Лансет Инфекциозни болести".

Резултатите от третата фаза на изпитанията ще покажат дали ваксината предизвиква достатъчна за защита имунна реакция. Такива изпитания се провеждат в Индонезия, Бразилия и Турция.

"КоронаВек" е една от трите ваксини, използвани в Китай върху стотици хиляди хора при извънреден режим. Тя е класически инактивиран препарат с отслабена версия на вируса SARS-CoV-2. Съхранява се в хладилник при температура от 2 до 8 градуса и остава стабилна до три години. 
БТА