/ IStock
Тя предизвиква бърз имунен отговор и може да се съхранява на температури между 2 и 8 градуса
Изглежда, че ваксините Pfizer и Moderna няма да бъдат единствените, които ще участват в борбата срещу пандемията през 2021 г. Китай вече работи върху собствена ваксина, разработена от лабораторията Sinovac Biotech. Тя вече си има име – CoronaVac, а последните тестове показват бърз имунен отговор на коронавируса. Въпреки това, броят на антителата, които тя произвежда у ваксинираните с нея, е по-малък от този, произведен от пациентите, излекувани от COVID-19, отбелязва "Ас".

Проучванията досега се базират на констатациите от първите две фази на клиничните изпитания на тази ваксина, публикувани в списанието The Lancet. Преди третата фаза на тестове (сред десетки хиляди доброволци), досега с нея са инжектирани над 700 доброволци. Дозите вече са разпределени за китайското население и дори са продадени в град Jiaxing на цена от 60 долара по спешна програма. CoronaVac е една от петте ваксини, които Китай разработва, за да се конкурира с тези на Pfizer и Moderna, които показаха над 90% ефективност.

Доли Партън финансирала тестовете на ваксината Moderna срещу Covid-19

"Нашите открития показват, че CoronaVac е в състояние да предизвика бърз отговор на антитела в рамките на четири седмици след имунизацията, която става с 2 дози в интервал от 14 дни. Ние вярваме, че това прави ваксината подходяща за спешната й употреба по време на пандемията", каза Жу Фенгкай за ваксината. Той изрично предупреждава, че данните, получени в третата фаза на проучванията, ще бъдат "решаващи“ за определянето на реакцията й на вируса и дали тя е достатъчна за защита срещу COVID-19.

Съхраняване и в обикновен хладилник

Един от големите проблеми, които ваксината на Pfizer и BioNTech е представила, е нейното съхранение при температури под -70ºC. Няма съмнение, че препаратът на Moderna е по-достъпен и дори може да се държи около 30 дни при температура на домашен хладилник, което улеснява разпространението ѝ.

Същото важи и за CoronaVac, тъй като „тя може да се съхранява в обикновен хладилник между 2 и 8 градуса“, ​​което, според един от авторите на изследването, Ган Женг, я прави „много привлекателна опция“.

"Ваксината също може да остане стабилна за съхранение до три години, което би осигурило предимства за разпространение в региони, където достъпът до хладилни помещения е по-сложен.

Надежда за милиарди: На финална права са 11 ваксини срещу COVID

Данните от проучванията от фаза III ще бъдат от решаващо значение, преди да могат да се посочат препоръки за потенциала за употребата на CoronaVac“, добавя той.

Предстоят още проучвания за нейната ефективност

Въпреки че първите резултати са обнадеждаващи, все още са необходими повече проучвания, за да се провери ефективността й. Досега в тестовете са участвали 700 души, все възрастни в добро здраве, между 18 и 59 години.

Следователно е от съществено значение да се продължи изследването сред други възрастови групи, за да се определи техния имунен отговор срещу коронавирус. Включително и сред пациенти със съпътстващи заболявания. Освен това става дума за ваксина, разработена върху вирусен щам SARS-CoV-2, първоначално изолиран от китайски пациент.

"В по-дългосрочен план, когато рискът от COVID-19 ще бъде по-нисък, нашите констатации предполагат, че даването на две дози с един месец разлика, а не две седмици, може да е по-подходящо за предизвикване на по-силни и потенциално по-дълготрайни имунни реакции“, обясни Фенгкай относно дозирането и интервала за инжектирането, необходими за тази ваксина. Той също така предупреди, че „все още са необходими други проучвания, за да се провери колко дълго продължава имунния отговор на антителата след ваксинацията“.

Бразилия и Индонезия вече имат предварителни споразумения

Въпреки многото тествания, предстоящи пред CoronaVac, за нея вече има голям потенциален пазар в Бразилия и Индонезия, ако в крайна сметка бъде одобрена. Тя би била най-добрият вариант да се ваксинира населението срещу коронавируса, като Индонезия дори вече е поискала спешно разрешение да започне мащабна кампания за ваксинация сред своите граждани още в края на тази година.

Самоуби се доброволец за китайската COVID ваксина, спряха тестовете

В Сао Пауло, Бразилия, намерението е да започне ваксинирането от януари 2021 г., като се постигне споразумение със Sinovac, компанията, която отговаря за производството на тези дози.

„Отличната безопасност на CoronaVac, в сравнение с други ваксини в процес на разработка, предизвиква по-добър прием от страна на населението“, каза Рикардо Паласиос, ръководител на опитите в биомедицинския център на Института Бутантан в Бразилия.

Превод и редакция: DarikNews