Доли Партън
Доли Партън / iStock/Getty Images
Доли Партън, която през април дари 1 милион долара за изследване на Covid-19, е посочена сред спонсорите, финансирали изследвания за ваксината Moderna, съобщава CNN.

През април, по-малко от месец, след като Covid-19 беше официално обявен за пандемия, Доли Партън дари 1 милион долара за изследване на коронавируса в университета Вандербилт.

Повече от седем месеца по-късно стана ясно, че дарението на легендарната изпълнителка е помогнало за финансирането на ваксината срещу Covid-19 на Moderna, която тази седмица стана втората коронавирусна ваксина със зашеметяващо висок процент на успех.

Името на Партън се появява в предварителния доклад за ваксината сред спонсори като Националния институт по алергия и инфекциозни болести, на който д-р Антъни Фаучи е начело, и Университета Емори. Първоначално певицата направила дарение за Университетския медицински център Вандербилт в чест на своя приятел и професор по хирургия на Вандербилт д-р Наджи Абумрад.

Ваксината Moderna е 94,5% ефективна срещу коронавирус, според ранните данни, публикувани тази седмица от компанията.

"Ваксинациите могат да започнат веднага в края на декември, каза Фаучи, въпреки че те ще бъдат предоставени първо на високорискови групи като здравни работници, възрастни хора и хора със съпътстващи медицински състояния.

Откакто Партън направи първото си дарение, коронавирусът настъпи агресивно в САЩ. Тогава имаше малко над 200 000 съобщени случая на Covid-19 в САЩ. Сега те са над 11,2 милиона, а близо 250 000 американци са починали.

Тогава Доли Партън призова феновете си да дарят на изследователския фонд Covid-19 на Vanderbilt Health, който е събрал над 98 000 долара от нужните 250 000 долара.

„Чувствах, че сега е моментът да отворя сърцето и ръката си и да се опитам да помогна“, каза тя любимата кънтри певица през април.

Превод и редакция: DarikNews