Тестовете на китайската ваксина в Бразилия бяха прекъснати от регулатора
Тестовете на китайската ваксина в Бразилия бяха прекъснати от регулатора / IStock
Самоуби се един от доброволците в тестовете на китайската ваксина срещу коронавируса CoronaVac на компанията Sinovac Biotech, това спря изпитанията на препарата в Бразилия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на бразилска телевизия.

От здравния регулатор на най-голямата южноамериканска страна – Anvisa, обявиха, че решението за спирането на тестването на китайската ваксина било чисто техническо.„Нямахме друг избор, освен да спрем временно тестовете заради казуса“, заяви шефът на институцията Антонио Барра Торес пред журналисти, без да посочва подробности за станалото на 29 октомври. „Агенцията реши да спре проучванията, за да направи оценка на досегашните данни и да прецени рисковете и предимствата от продължаването им“, се казва в изявление на регулатора.

Готови ли сме? Ваксината с 90% защита от COVID иска специално съхранение

Спирането на изпробването на препарата не прекрати началните работи по изграждането на фабрика в Сао Пауло, където ще се произвежда ваксината, посочи „Саут Чайна Нюз“.

Димас Ковас, директор на института Butantan, партньор на Sinovac Biotech призна, че „сериозното нежелано събитие“, прекъснало тестовете, е смъртта на доброволец. Той разкритикува решението на властите. „Тази смърт не е свързана с ваксината, защото в този момент има над 10 000 доброволци, а човек може да загине в пътна катастрофа“, каза Димас пред TV Cultura. “Това никога не води до спирането на клинични изследвания.“ Той увери, че ваксината е сигурна, като обеща да потвърди това пред бразилските здравни власти.

За разлика от Бразилия, тестовете на тази ваксина в Индонезия и Турция продължават.

EC договаря 300 млн. дози и от новата COVID ваксина

И други ваксини срещу коронавирус, които се разработват в трета фаза, трябваше да спрат тестовете заради инциденти. Това сториха разработващите ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет през септември заради проблеми с гръбначния стълб на доброволец, като тестовете бяха подновени миналия месец в САЩ, Великобритания, Бразилия, ЮАР и Япония.

Друг фармацевтичен гигант - Johnson & Johnson, прекъсна през октомври пробите на експериментална ваксина срещу COVID-19 заради необяснимо заболяване на доброволец. Те продължиха няколко дни по-късно.