Температура под -70 градуса Целзий изисква за съхранението си обещаващата ваксина на Pfizer и BioNTech
Температура под -70 градуса Целзий изисква за съхранението си обещаващата ваксина на Pfizer и BioNTech / IStock
От декември в САЩ, Европа и Япония може да се получат първите пратки с ваксината срещу коронавирус на щатската фирма Pfizer и германската BioNTech, която показва 90% ефективност в третата фаза на изпитанието си, съобщи „Ас“.

Създателите на препарата планират да поискат одобрение от американската Администрация за медикаментите и храните (FDA) в края на ноември, ако той бъде одобрен, дистрибуцията му ще стартира през декември, още преди края на годината.

EC договаря 300 млн. дози и от новата COVID ваксина

Но тук възниква едно специфично условие за тази ваксина – тя изисква специални хладилници за съхранението си, предупреждава в Туитър журналистът на свободна практика с псевдоним Принсипия Марсупия.


​​​​​​​

Тръмп: Страхотна новина е, че ваксина дава 90% ефективност срещу Covid-19

Специални, защото в тях трябва да се съхраняват големи количества при температура по-ниска от от минус 70 градуса по Целзий, по думите на журналиста. „Тази ваксина изисква температура от -70 градуса, това никак не е лесно – да ваксинираш милиони пациенти и да подготвиш една студена верига за -70ºC изисква месеци на подготовка и планиране“, туитна той.

Освен това ваксинацията на пациента трябва да се осъществи малко след като антидотът се извади от специалния фризер.