/ iStock/Getty Images
Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) в момента финализира преговорите с Турция, съобщи "Ханделсблат".

Автомобилният концерн „Фолксваген” ще строи новия си завод близо до турския град Измир. Заводите на компанията на територията на Германия ще се фокусират върху производството на електромобили.

Екоактивисти блокираха влак с коли на Volkswagen в Германия

Плановете на „Фолксваген” за изграждане на нови производствени мощности в Източна Европа добиват все по-ясни очертания.

Представителят на завода Андреас Тостман заяви днес пред журналисти, че преговорите с Турция се намират в заключителен етап и най-късно до две седмици ще бъде оповестено окончателното решение.

Росен Плевнелиев: Продължаваме да се борим за завода на Volkswagen

Става въпрос за окончателното оформяне на споразумението и за подготовката му за подписване. На въпрос дали се преговаря и с други партньори, Тостман заяви, че в момента са концентрирани върху споразумението с Турция.

Според запознати, окончателното решение е струвало на Турция повече от един милиард евро. Новият завод е с планиран годишен капацитет до 300 000 превозни средства. Очаква се да бъдат наети около 4000 служители. Заводът ще бъде построен в Маниса близо до Измир.

ARD: Volkswagen ще обяви новия си завод в Турция през септември

Строителството ще започне в края на 2020 г., а производството на автомобили - през 2022 г.

Преди това „Фолксваген” водеше преговори с властите относно условията за местоположението на завода. Като алтернативен вариант се разглеждаше и България.

Volkswagen все по-близо до Турция

В новия завод ще бъдат произвеждани моделите "VW Passat" и "Skoda Superb" за износ в Източна Европа.

Производството на автомобили от марката „Фолксваген” стана значително по-ефективно след въвеждането преди година на нова стратегия.

Това са най-продаваните коли на всички времена (ВИДЕО)

Очаква се производителността през 2019 г. да се увеличи с повече от 6 %. Тази година може да спести около 500 милиона евро разходи, което ще подобри резултата. Цената на един
автомобил също ще намалее за първи път от 2013 г. насам.
БГНЕС