Дмитрий Медведев подписа примирието с Грузия
Дмитрий Медведев подписа примирието с Грузия / снимкa: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев подписа плана от шест точки, изработен с посредничеството на ЕС, за уреждане на кризата в Кавказкия регион, съобщи Кремъл, цитиран от ДПA.

Медведев подписа плана ден, след като грузинският президент Михаил Саакашвили парафира документа, изготвен с посредничеството на френския президент Никола Саркози, чиято страна председателства в момента ЕС.

Точно преди Кремъл да обяви, че Медведев е подписал документа, руското Министерство на външните работи съобщи, че външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс са разговаряли по телефона и Москва е настояла Грузия да се придържа към плана от шест точки.

Саакашвили подписа документа в Тбилиси в присъствието на Кондолиза Райс, а Дмитрий Медведев посочи, че Москва също възнамерява да го подпише.

След това САЩ изпратиха по факс копие от документа с подписа на Саакашвили до руското министерство на външните работи.

Документът не е мирно споразумение, но предоставя основата за правно обвързващ текст за прекратяване на бойните действия и намирането на политическо разрешение, уточнява ДПА.

По-рано грузинският премиер Ладо Гургенидзе каза, че руските войски са взривили ключов за Грузия железопътен мост и са прекъснали главната жп връзка между източната и западната й част, предаде Ройтерс.

"В 12,20 часа руските войски взривиха голям железопътен мост край Гори", каза премиерът пред журналисти. Той добави, че това ще спре за известно време движението по ж.п. трасето изток-запад. От Москва категорично отрекоха руските сили да са взривявали моста./БТА/