Русия Беларус учения
Русия Беларус учения / БГНЕС
Руските и беларуските военновъздушни сили започнаха съвместни учения на фона на опасения в Украйна за потенциални руски атаки, които може да бъдат извършени от територията на Беларус, предаде ДПА.

Всички военновъздушни бази, полигони и подразделения за противовъздушната отбрана на Беларус са задействани в ученията, съобщи беларуското министерство на отбраната и добави, че целта на съвместните тактически учения е да се подобри бойното взаимодействие.

Беларус: Съвместните военни учения с Русия имат отбранителен характер


Беларус, която граничи с Русия и Украйна, е близък съюзник на Москва, но не е пряко въвлечена в руската инвазия в Украйна. Киев изразява опасения, че  Русия може да предприеме атаки през беларуската граница, както го е правила в началната фаза от руската инвазия. Беларуският президент Александър Лукашенко подчерта, че не иска да бъде въвлечен във война, макар Украйна да възприема Беларус като част от конфликта, посочва ДПА.

Русия е разположила хиляди войници в Беларус и неотдавна прехвърли военно оборудване на нейна територия, отбелязва агенцията.
 
Алексей Маргоевски/БТА