/ БТА
Десет бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава" бяха обесени в Ирак в изпълнение на смъртни присъди за тероризъм, предаде Ройтерс, като се позова на източници от областта на сигурността. Екзекуциите бяха извършени в затвор в южния иракски град Насирия, като всички обесени са граждани на Ирак.

Ирак издаде смъртна присъда за съпругата на покойния лидер на „Ислямска държава“

Десетимата мъже бяха признати за виновни в присъединяване към въоръжената групировка "Ислямска държава" и в извършването на "тежки терориристични престъпления", допълват източниците на Ройтерс.

Ирак обеси през април единадесет бойци, осъдени на смърт по обвинения в тероризъм, поради което стана обект на критики от страна на "Амнести интернешънъл". Международната правозащитна организация изрази безпокойството си, че много хора може да са били екзекутирани тайно, като се има предвид "тревожната липса на прозрачност" по отношение на екзекуциите в Ирак в последните месеци.

Ирак призова ООН да изтегли мисията си от страната до края на 2025

Ирак изправи на съд стотици заподозрени джихадисти и извърши няколко масови екзекуции, откакто нанесе поражения на бойците на "Ислямска държава" в подкрепена от САЩ военна кампания в периода 2014-2017 г., посочва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Иво Тасев/БТА