Македонският парламент заседава в резервна зала, след като преди ден ядосан депутат нанесе щети на пленарната зала в Скопие.

Борислав Кръмов от партия "Левица" се развилня и започна да хвърля чаши и хартиени листа срещу председателстващия заседанието, освен това изтръгна монитора за гласуванията.

До отстраняването на щетите, заседанията се провеждат в зала „Купола” на парламента на Северна Македония, включително предвиденото обръщение към депутатите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в следобедните часове ще пристигне в Скопие.



МВР в Северна Македония е направило оглед на нанесените щети в пленарната зала, съобщава МИА. Пред агенцията председателят на парламента Талат Джафери е уточнил, че размерът на материалните щети ще бъде обявен допълнително, но те ще трябва да бъдат покрити от Кръмов.

Заради отхвърлен закон: Разгневен депутат вилнее и троши из македонския парламент (ВИДЕО)

По време на обсъждане на промените в новия правилник за работа на парламента депутати от опозиционната партия Левица три пъти прекъснаха заседанието, като Борислав Кръмов счупи монитора и микрофоните на председателската банка.

"Ако трябва съм готов в затвора да вляза", заяви по-късно Кръмов, като обясни, че целта му е да "промени системата в РС Македония".



В интервю за „Инфомакс” Кръмов заяви, че материалните щети ще бъдат заплатени, „но щетите от процеса, който премахва парламентарната демокрация, са необратими”. Според него парламентът се е превърнал „в обикновен изпълнител на решенията на правителството” и с приетите промени в правилника, срещу които Левица реагира, практически вече няма да има парламент.