/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън ще публикува до края на месец май декларация за финансови интереси и така ще се хвърли светлина върху финансирането на скъпия ремонт на апартамента, заеман от него в качеството му на премиер.

Проверяват британския премиер заради почивка на Карибите

Новината съобщи Кристофър Гайт, новият съветник на Джонсън, който следи за спазването от министрите на правилата за добри практики, предаде Франс прес.

Гайт даде тези уверения пред комисия на долната камара на парламента. Последните декларации за конфликти на интереси са били публикувани от британски министри през юли миналата година.

Джонсън: Платих лично за ремонта на апартамента си

Според британски медии, обновяването на апартамента, който Джонсън заема с годеницата си Кари Саймъндс и тяхното бебе на Даунинг стрийт 11 и който е по-голям от този на Даунинг стрийт 10, официалната резиденция на британския премиер, е струвало 200 000 лири стерлинги - 232 000 евро, тоест много повече от 30 000 лири, които се покриват от държавата.

Джонсън увери, че сам е платил за този ремонт, но не уточни дали е получил заем или дарение от донор на Консервативната партия, което после е възстановил. Според Кристофър Гайт всяко дарение ще бъде съобщено в декларацията.

Назначаването на Гайт на поста стана в края на април, в същия ден, в който бе съобщено, че започва разследване във връзка с ремонта на апартамента, в който живее Джонсън.

Британският премиер под обществен натиск заради ремонта на апартамента му

Разследването се води от комисията, която регламентира и финансирането на партиите. Тя смята, че има основания да се подозира, че са били извършени едно или няколко нарушения. Комисията може да наложи глоби или като крайна стъпка да предаде случая на полицията.

Бивш военен и дипломат, Кристофър Гайт е бил частен секретар на кралица Елизабет Втора. От 2007 г. до 2017 г. той бе член на горната камара на парламента. По време на изслушването в комисията в долната камара депутати се усъмниха в независимостта на Гайт по отношение на Джонсън.
БТА