/ Gulliver/Getty Images
Великобритания напредва с ваксинацията
Великобритания започна да предлага ваксинация срещу коронавируса на всеки, навършил 45 години, след като изпълни поставената си цел всички на възраст над 50 да получат поне една доза до средата на април, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки добрата новина обаче премиерът Борис Джонсън предупреди, че в Обединеното кралство, което от 12 април започна да излиза от локдауна, ще има "още хоспитализации и смъртни случаи".

Смъртните случаи от коронавирус в Европа надхвърлиха 1 млн.

Дни преди крайния срок 15 април, който си бе поставило, правителството заяви, че ваксинация е била предложена на всички лица от приоритетните му групи - възрастни над 50 години, здравни работници и хора със сериозни медицински състояния, и че около 95 на сто от тях са получили една доза. Над 32 милиона души, над 60 на сто от пълнолетните в страната, са получили първа доза и около 15 на сто са получили и втора.

Стартира и втората фаза на ваксинацията, която обхваща лицата на възраст между 45 и 49 години. Крайната цел на правителството е всеки на възраст над 18 години да получи поне една доза до 31 юли.

Само седем смъртни случая от COVID-19 за денонощие във Великобритания

Днешната стъпка последва ден, след като бяха вдигнати ограниченията на строгия локдаун, продължил повече от два месеца. Политици и учени се опитаха да отрезвят еуфорията от връщането на някои свободи с предупреждение, че вирусът все още представлява голяма заплаха, отбелязва АП.

"Разбира се, че ваксинационната програма помогна, но основният дял от работата за ограничаване на болестта беше свършена от локдауна", каза Джонсън.

Борис Джонсън обяви постепенно разхлабване на мерките от 12 април

"Така че докато постепенно започваме отваряне, резултатът неизбежно ще бъде, че ще станем свидетели на още инфекции. За съжаление, ще видим още хоспитализации и смъртни случаи. Хората просто трябва да разберат това", добави той.
БТА