/ БТА
Дания трябва да отговори днес на обвинения пред Съда на Европейския съюз дали нейната политика на разрушаване на квартали с преобладаващо малцинствено население, за да се насърчи интеграцията, е равнозначно на расова дискриминация, предаде Ройтерс.

През 2018 г. скандинавската държава въведе така наречения пакет за гетата - спорен план за радикална промяна на някои жилищни зони, включително чрез събаряне на социални жилища, за да се разпръснат жителите.

Известна със строгите си имиграционни политики, Дания е постигнала относителен успех в интегрирането на мигранти от държави извън Запада с високи нива на владеене на езика и заетост, но се сблъсква с отпор от страна на засегнатите от плана от 2018 г.

В основата на делото стои въпросът дали използването от Дания на термина „етнически произход“, който често се прилага към цветнокожи при определянето на кварталите за гетата, е расово дискриминиращ.

Дания определя районите с над 1000 жители като гета, ако повече от 50 процента от жителите им са „имигранти и техни потомци от незападни страни“ и когато са изпълнени поне два други критерия за образование, доходи, престъпност и участие в работната сила.

Десетина жители от "Мьолнерпаркен", жилищен квартал на датската столица Копенхаген, за първи път завеждат дело срещу датското министерство на социалните въпроси през 2020 г., след като бяха изправени пред изселване, посочва Ройтерс.

През 2023 г. датски съд поиска предварително изслушване в Съда на ЕС, за да се изясни дали терминът „етнически произход“ трябва да се тълкува като включващ „незападен“ произход и ако е така дали това е дискриминационно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА