Дамаск осъди турския обстрел по райони в Сирия
Дамаск осъди турския обстрел по райони в Сирия / БГНЕС, архив

Сирийското правителство осъди турския обстрел, който от вчера е насочен срещу сектори, контролирани основно от кюрдските сили в сирийската провинция Алепо, предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитираха сирийски официални медии.

Сирийското министерство на външните работи осъжда престъпленията и повтарящите се атаки на Турция срещу сирийския народ и териториалната цялост на Сирия, посочва сирийската агенция САНА. Външното министерство призовава Съвета за сигурност на ООН да сложи край, допълва САНА, цитирана от Франс прес.

Турция продължава обстрела на позиции на кюрдски милиции в Сирия

Дамаск също така обвини Анкара, че е позволила преминаването в Сирия на оръжия и на бойци през пропускателния пункт Баб ал Салама към провинция Алепо, предаде Франс прес.

Там сирийските правителствени сили подеха голяма офанзива срещу сирийските бунтовници.

Според сирийското министерство на външните работи 12 пикапа, натоварени с тежко въоръжение и с муниции са преминали в Сирия от Турция през граничния пункт Баб ал Салама. Това оръжие е било придружавано и от 100 въоръжени мъже, някои от които турски военни, а други турски наемници, предаде Франс прес, като цитира агенция САНА.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека посочва, че около 350 ислямистки бойци от групировката Файлак аш Шам са прекосили границата от Турция и са влезли в сирийските градчета Азаз и Тал Рифат, предаде Франс прес.

Според центъра конвоят е потеглил от градчето Атмех, в сирийската провинция Идлиб, която е под контрола на бунтовниците, после е преминал през Турция, преди да се върне в обратно в Сирия през Баб ал Салама.

Турският премиер заплаши с военна операция кюрдите в Сирия

Тези подкрепления на бунтовническите сили стават в момент, в който съюз от арабски и кюрдски бойци - Сирийските демократични сили - напредва към Азаз и Тал Рифат в северната част на Алепо. Този напредък предизвиква гнева на Турция, която смята, че кюрдският съставен елемент на Сирийските демократични сили - Силите за защита на народа - са терористично крило на турските кюрди от ПКК. САЩ подкрепят Сирийските демократични сили в борбата им срещу Ислямска държава. Те обаче призоваха кюрдите и техните съюзници да не се възползват от обърканата ситуация в Сирия, за да завземат нови територии.

Сирийската държавна телевизия посочва, че Дамаск е изпратил писмо с оплаквания от Анкара до ООН, предаде Ройтерс.

То е било изпратено в отговор на турския обстрел по районите в Северна Сирия, превзети в последните дни от подкрепяна от кюрдите коалиция.

Сирийското правителство осъжда изявленията на турския премиер Ахмет Давутоглу относно Сирия и ги определя като безочлива намеса в сирийските вътрешни дела, посочва още Сирийската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

В писмото се говори и за операцията за доставки на муниции оръжия през пункта Баб ал Салама, предаде Ройтерс.

Източник: БТА