Далай лама: Наследникът ми може да е жена, стига да е красива
Далай лама: Наследникът ми може да е жена, стига да е красива / Guliver/Getty Images

Тибетският духовен лидер в изгнание Далай лама заяви в интервю, че наследникът му може за първи път в историята да бъде жена. Но тя ще трябва да бъде "много, много привлекателна", добави полушеговито Далай лама, цитиран от ДПА. "Разбира се, казвам го от години. Ако обстоятелствата са подходящи, жена Далай лама може да е по-полезна в служба на пътя на Буда", заяви 78-годишният тибетски духовен водач в изгнание пред италианския в. "Кориере дела сера".

"Ако това се случи, тази жена ще трябва да бъде много, много привлекателна, с красиво лице женски Далай лама с грозно лице няма да е много полезен", добавил той със смях според в. "Кориере дела сера".

Далай лама е на шестдневно посещение в Тоскана, Италия, започнало на 10 юни.

В интервюто си Далай лама е говорил и за папа Франциск. Тибетският духовен лидер смята главата на римокатолическата църква за човек, "решен да направи хората честни, откровени и прозрачни" и го поздрави за решението да освободи разточителен германски епископ Франц Петер Тебарц-ван Елст. През март той загуби поста си на епископ на Лимбург след разкритията, че е похарчил 31 милиона евро за обновяване на официалната си резиденция. Епископът е допуснал лицемерие, като е проповядвал скромност, а е живеел в лукс, подчерта Далай лама.

Далай лама коментира приемането на будизма от знаменитости като Ричард Гиър, Шарън Стоун и Стинг, като посочи, че по негови наблюдения хората често са много объркани след смяна на религията. "Ако някой наистина е привлечен от будизма им казвам: Помислете внимателно, това не е мода. Ако след това този човек заключи, че будизмът наистина е правилния избор за него или нея, той или тя е свободен" да го приеме, добави тибетският духовен лидер.

Източник: БТА