/ iStock
Швейцарското правителство одобри плановете за пробно легализиране на продажбата и употребата на канабис в Цюрих в опит да се оценят социалните и икономическите ползи от регулирането на леката дрога, предава Си Ен Би Си.

От това лято на тестова група от 2100 жители на Цюрих ще бъде разрешено да купуват определени количества от наркотика за лична употреба от аптеки, специални диспансери и социални клубове в града.

Участниците ще трябва да отговарят на въпросник на всеки шест месеца за техните навици по отношение употребата и за ефектите върху здравето им като част от проучването, подготвяно съвместно с Университета в Цюрих. 

Крайната цел на теста е да определи условията, при които легализацията на марихуаната в Швейцария може да бъде съвместима с подобряване на личното и обществено здраве и безопасност, посочват организаторите на проучването. 

Данните от експеримента ще бъдат публикувани на текуща база през следващата година.   

Идеята е да се стигне до реално доказателство, което да послужи за формиране на политика за нова (на национално равнище) регулация на канабиса, каза

Барбара Бури, ръководител на проекта в здравния отдел на кметството в Цюрих. 

Други страни в Европа също преосмислят регулация на марихуаната в отговор на по-отворената политика към наркотика на глобално ниво. 

Германия, най-голямата европейска икономика, се очаква да даде зелена светлина за употреба и продажба на канабис през следващите седмици, с което ще стане първата страна от ЕС, която ще разреши на национално ниво търговската му продажба.   

Съседни Люксембург и Чехия вече представиха планове за легализиране на канабиса за употреба от пълнолетни, докато в Австрия, Италия и Испания притежанието на малки количества от дрогата за лична употреба вече не се третира като криминален акт.

Страни като Канада, Уругвай предприеха стъпки за легализация на марихуаната през миналото десетилетие, а неотдавна това стори и Тайланд. 

Жителите на Цюрих, които имат интерес да се включат в теста, са поканени да се регистрират, ако са активни ползватели на канабис след пълнолетие, нямат хронични заболявания и по настоящем не работят като професионални шофьори. 

Около една трета от пълнолетните хора в Швейцария са опитвали канабис, според проучвания на здравните власти. В Цюрих, най-големият град в страната с над 420 000 жители, според оценки около 13 000 жители редовно употребяват "трева".

Планирани са по-нататъшни проучвания с обществени и университетски спонсори в Базел, Берн, Лозана, Женева, Бийл, Тун, Олтен, Винтертур през следващите месеци.
Анелия Цветкова/БТА