/ БГНЕС
Заради мощния циклон „Ксенофон”, ударил Южна Гърция с ураганни ветрове и проливни дъждове, повечето острови в Егейско море са откъснати от света по море и по въздух. Бурята вече застига района на столицата Атина, съобщава NOVA.
 
Най-южните части на Гърция първи посрещнаха мощните вълни на Йонийско море. Спря електричеството в град Пилос. Закотвени край брега корабчета, лодки и яхти не издържаха на вятъра.

Външно предупреди българите в Гърция за циклон в Йонийско море

Гърция циклон наводнение
БГНЕС

В друга точка на полуостров Пелопонес - крайбрежието на Каламата - морето за малко не отнесе любопитните, събрали се да снимат приближаващата буря.
 
Само до обед в някои райони на Пелопонес паднаха над 100 литра дъжд на квадратен метър. Около обяд един от нашите сънародници в градчето Толо беше готов да посрещне поредното наводнение в дома си.

Буря в Гърция затвори училища, спряха движението и на фериботи

циклон Гърция
БГНЕС

„Винаги се наводняваме. При първия по-сериозен дъжд, водата идва вкъщи. Хората са притеснени. Прибират всичко. Ето този магазин, всичко са прибрали и чакат”, каза Ташо Петров.
 
Корабоплаването в по-голямата част на крайбрежието е невъзможно.
 
На пристанището морето е по-спокойно, но 10-15 километра навътре вълните са по 4-5 метра. Извън обсега на бурята остава само северозападна Гърция.

Циклон ни носи облаци в неделя
nova.bg