Четирима загинали и петима ранени при нападение на палестинци в Тел Авив
Четирима загинали и петима ранени при нападение на палестинци в Тел Авив / БГНЕС

Двама палестинци откриха огън вчера вечерта край оживен открит търговски комплекс в центъра на Тел Авив. При нападението загинаха четирима души и бяха ранени петима, предадоха световните агенции.

То бе извършено в популярния сред туристи квартал Сарона, в който вечерно време ресторантите и магазините са пълни с хора. Търговският комплекс в Сарона е разположен срещу министерството на отбраната, където често патрулират униформени войници.

Девет души бяха хоспитализирани след стрелбата. Четирима починаха от раните си в телавивската болница "Ичилов".

Убити и ранени след стрелба в Тел Авив (ВИДЕО)

"Двамата терористи, които извършиха нападението в квартал Сарона, са братовчеди и живеят в района на град Хеброн. Единият е в болница в тежко състояние, а другият е арестуван", каза в комюнике полицейската говорителка Луба Самри. Очевидци разказват, че двамата мъже, облечени в тъмни костюми и вратовръзки, седнали в едно от кафенетата в комплекса и си поръчали храна. След което обаче извадили огнестрелни оръжия от чантите си и започнали да стрелят.

Ислямистката войнствена групировка Хамас приветства нападението, но не пое отговорност за него. Говорителят на групировката Мушир ал Масри го нарече героична операция, а по-късно Хамас публикува официално изявление, в което обещава на ционистите още изненади по време на мюсюлманския свещен месец Рамазан.

Завърналият се от посещение в Москва министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху се срещна с министъра на отбраната Авигдор Либерман и с началници на службите за сигурност, след което посети мястото на атентата. В комюнике, публикувано от неговата служба, той нарече нападението "хладнокръвно убийство, извършено от жалки терористи".

Държавният департамент на САЩ и френският президент Франсоа Оланд заклеймиха атаката срещу невинни мирни граждани и изразиха съболезнования на семействата на жертвите.

Източник: БТА