Четирима полицаи в Болоня са арестувани за ограбване на чужденци
Четирима полицаи в Болоня са арестувани за ограбване на чужденци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Четирима полицаи от автопатрулното подразделение в Болоня бяха арестувани по обвинение, че са ограбили спрени за проверка чужденци, съобщиха италиански медии, предава БТА.

Заповедта за арестуване е подписана от съдията по предварителното разследване Алберто Дзиролди по искане на заместник-прокурора Валтер Джованини. Формулираните от lмагистратурата обвинения се отнасят до два отделни случая и включват отвличане, телесни повреди и грабеж при утежняващи вината обстоятелства.

В затвора Доца са приведени в изолация полицейските служители Франческо Паче (39 г.), Алесандро Пеличота (30 г.) и Валентино Андреани (29 г.). Четвъртият полицай, 40-годишният Джовани Нерети, се почувствал зле при връчване на заповедта за арестуване и е отведен в болницата за контролен преглед, след което ще се присъедини към колегите си в затвора. На четиримата предстои така нареченият гаранционен разпит, след което ще имат право да решат дали да останат в същия граждански затвор, или да се възползват от правото си да бъдат прехвърлени във военния затвор в Санта Мария Капуа Ветере в областта Кампания.

Старшият Паче и водачът на патрулната кола Пеличота спрели за проверка през октомври миналата година двама тунисци с нередовни документи, които били известни като улични дилъри на дрога. Според двамата потърпевши полицаите ги принудили с насилие и заплахи да им дадат 600 евро. Единият чужденец разказал за случилото се на служител от криминалната полиция, който го посъветвал да се обърне към бюро "Жалби" на полицейското управление в Болоня. Той обаче настоял за незабавни мерки и полицаят снел показанията му, след което дал ход на разследването.

При втория случай полицаите Нерети и Андреани били повикани през ноември в китайско интернет-кафене, където пак тунисец притеснявал с поведението си клиентите. Те го натоварили на патрулната кола и потеглили към градските покрайнини, което още повече засилило съмненията на задържания, след като най-напред му направило впечатление, че полицаите не поддържат радиовръзка с оперативния център. Междувременно към тях се присъединила и колата на споменатата вече патрулна двойка Паче-Пеличота. Трима от карето наблюдавали как четвъртият се нахвърлил върху жертвата. Накрая му прибрали 900 евро и мобилния телефон. Освен това му нарязали обувките и го зарязали в полето.

Чужденецът се добрал до най-близката къща и поискал помощ. Пристигнала кола за спешна медицинска помощ, както и автопатрул на карабинерите. Болничният преглед констатирал контузии по ръцете и главата, както и спукано тъпанче на дясното ухо.

Жертвата се обърнала с жалба към полицейското управление, но по неговите думи там му отказали да го изслушат. Тогава той се явил при карабинерите, които подали сигнал в прокуратурата. Магистратите веднага схванали, че има връзка между двата случая и разпоредили телефонни подслушвания и други технически проверки.

"Подобни неща винаги предизвикват тъга, защото си даваме сметка, че съществуват такива проблеми и долнопробни престъпления. Същевременно сме много благодарни на магистратурата и я призоваваме да продължава да работи сериозно, защото ние винаги сме на страната на правосъдието", заяви министърът на вътрешните работи Ана Мария Канчелиери, която има дългогодишна полицейска кариера с най-високата титла на префект.

Полицията в Болоня проверява дали нейни служители действително не са реагирали своевременно на сигналите за полицейско насилие и грабеж.