Четири руски бойни кораба навлязоха в Егейско море на път за Сирия
Четири руски бойни кораба навлязоха в Егейско море на път за Сирия / снимка: Reuters, архив

Четири руски бойни кораба навлязоха в Егейско море от Черно море и се движат на юг, съобщи гръцки военен източник след като руската агенция Интерфакс съобщи, че руски флот плава към сирийското пристанище Тартус, предаде АФП.

Четирите кораба до утре ще прекосят Егейско море от север на юг в международните води на източното Средиземноморие, сочи информация от руските власти до Гърция. В информацията обаче не се уточнява крайното местоназначение на корабите. Става дума за двата кораба за транспорт на войски „Цезар Куников” и „Николай Филшнеков” и други два кораба - „Шахтар” и „Охтенски”, предава БТА.

По-рано Интерфакс съобщи, че група бойни кораби, водени от противолодъчния кораб „Адмирал Чабаненко” са тръгнали от Североморск, близо до Мурманск (Северозападна Русия) за сирийското пристанище Тартус - единствената руската военноморска база на Средиземно море. Според агенцията към тях ще се присъединят стражеви кораб и съд от спомагателния флот.

Руски военен източник заяви пред Интерфакс, че операцията не е свързана с влошаването на ситуацията в Сирия, отбелязва АФП.

В същото време Белият дом съобщи, че отплаването на руски военни кораби към пристанището Тартус в Сирия не е по принцип нещо извън нормалното.

„Русия притежава база в пристанището на Тартус”, заяви за АФП Ерин Пелтън, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, външнополитическия кабинет на американския президент. „В сегашното състояние на нещата, ние нямаме никакво основание да мислим, че това придвижване (на корабите) не е рутинно”, обясни тя.