Четири доказани случая на свински грип в ЕС
Четири доказани случая на свински грип в ЕС / снимкa: БГНЕС

Световната здравна организация е стигнала до извода, че свинският грип се предава само от човек на човек, предадоха световните агенции. Разпространяването на грипа досега е било само от човек на човек, заяви говорителят на СЗО Грегъри Хартъл. Той отбеляза, че грипът е податлив на лечение с медикаментите Тамифлу и Реленца. Хартъл каза също, че СЗО все още не знае защо епидемията се проявява най-силно в Мексико.

Преди това Световната здравна организация повиши тревогата заради свинския грип от трета на четвърта степен по шестобалната си скала. Това означава опасност от нов вирус, който може да се предава от човек на човек и да причини епидемии. Четвърта степен показва още повишен риск от пандемия (световна епидемия), но не и че тя е неизбежна. Изпълняващият длъжността заместник-генерален директор на СЗО Кейджи Фукуда даде да се разбере, че организацията може лесно да повиши или понижи степента на тревога през идните дни в зависимост от развитието на ситуацията.

 

Световната здравна организация взе решението след неколкочасово извънредно заседание, свикано след като свинският грип причини смъртта на 152 души в Мексико и се разпространи в Съединените щати, Канада и Европа. Последната пандемия от грип е била през 1968 г. На този етап сдържането на заразата не е осъществим вариант, призна Фукуда. Вместо това той призова засегнатите държави да потушат откритите огнища на болестта.

 

Междувременно стана ясно, че лабораторните изследвания по шестте случая в Белгия, за които се подозираше, че може да са проява на свински грип, са дали отрицателен резултат и в страната засега няма доказан случай на болестта, съобщиха днес белгийски медии.

 

Шестимата са се завърнали през последните дни в Белгия от Мексико, САЩ и Аржентина. Те са показали симптоми на заболяване от свински грип, който тук вече се нарича "мексикански", и бяха поставени под лекарски контрол. Изследванията на симптомите са извършени в Института за обществено здраве в Брюксел и са показали, че се касае за свински грип, а за друго заболяване, пише БТА.

Испания съобщи за втори регистриран случай на заразяване със свински грип. Министърът на здравеопазването и социалната политика Тринидад Хименес заяви, че пациентът, приет в болница във Валенсия, се възстановява и скоро може да се прибере у дома. По данни на правителството има подозрения и за още 20 случая на заразяване, посочи ДПА. Така доказаните досега случаи на свински грип в Европейския съюз стават четири - два в Испания и два във Великобритания, като състоянието и на четиримата заболели се подобрява, заяви днес комисар Андрула Василиу, която отговаря за здравеопазването. В същото време има подозрения за заболяване от тази болест в няколко страни от Европейския съюз - Дания, Швеция, Гърция, Чехия, Италия, Германия и Ирландия, добави комисар Василиу  в специално изявление днес във връзка със свинския грип, който тя предпочете да нарича "нов грип".

Андрула Василиу потвърди, че свиканият заради болестта извънреден Съвет на здравните министри ще се състои на 30 април. Същевременно тя съобщи, че Съветът ще се събере в Люксембург. До изявлението й по обед пред акредитирани към Европейката комисия журналисти, чешкото председателство на Европейския съюз още не беше решило къде да се състои този Съвет - в Брюксел или в Люксембург.

 

Освен това Световната здравна организация не препоръчва налагане на ограничения на пътуването и затваряне на границите като мярка за борба. "Граничният контрол не дава резултат", каза говорителят на СЗО, като добави, че не е ясно защо всички смъртни случаи са регистрирани в Мексико. Той не изключи вероятността да става въпрос за съществуването на някакви "особени условия" в тази страна, в това число наличието на друг вирус възбудител,  който още не е установен, отбеляза ИТАР-ТАСС.

   

Същевременно властите в Нова Зеландия съобщиха, че в страната са били потвърдени 11 случая на свински грип, като това са първите регистрирани случаи на болестта в южния тихоокеански район. Заразените са част от група ученици и учители, завърнала се от екскурзия в Мексико, предаде Асошиейтед прес.

 

Британският министър-председател Гордън Браун каза днес на пресконференция при посещението си в Полша, че страната му е добре подготвена, за да се справи с опасността от свински грип, и ще вземе всички необходими мерки, за да предотврати разпространението на болестта, посочи Ройтерс.

Браун заяви, че състоянието на двамата заразени от свински грип във Великобритания се подобрява, като единият може скоро да бъде изписан от болницата, отбеляза АП.

      

Канадските власти посъветваха гражданите да избягват неналожителните пътувания до Мексико заради свинския грип. В Канада до момента са потвърдени шест случая на заразени с болестта. По-рано Държавният департамент на САЩ също призова американците да се въздържат от пътувания в южната съседка през следващите три месеца, съобщи Ройтерс.

   

Първи случай на заразен със свински грип беше регистриран в Израел, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Медицинските изследвания на мъж, завърнал се наскоро от Мексико, показват, че той е бил заразен с вируса причинител на заболяването. Мъжът е настанен в болница.

 

Южна Корея обяви първия "вероятен" случай на свински грип в страната, след като направените допълнителни тестове на жена, върнала се от пътуване в Мексико, се оказали положителни. Окончателните резултати от изследванията ще бъдат ясни до две седмици. Жената е поставена под карантина, като се правят тестове и на останалите пътници от самолета, с който е пристигнала, както и на хората, с които живее тя, отбеляза АП.