Чехия и САЩ ще преговарят за разполагане на радар от системата за ПРО
Чехия и САЩ ще преговарят за разполагане на радар от системата за ПРО / снимка: БГНЕС

Правителството на Чехия официално се съгласи да започне преговори със САЩ за разполагане на чешка земя на радар от системата за противоракетна отбрана, обяви чешкият премиер Мирек Тополанек.

Междувременно шефът на американската Агенция за противоракетна отбрана се опита да разсее тревогите на Русия за проекта на САЩ за противоракетен щит с уверението, че системата за ПРО може да осигури защита и на Западна Русия от евентуални ракетни атаки, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Страните, които ще бъдат покрити от системата за ПРО, са Франция, Германия, Италия - всички те имат нужда от такава защита. Та дори и Западна Русия", казва генерал Хенри Объринг пред германския вестник "Цайт". Русия няма от какво да се страхува - нейните междуконтинентални балистични ракети няма да са застрашени от противоракетния щит. "Прехващачите не могат да ги засичат", добави Объринг.

Русия възприема противоракетния щит като намеса на САЩ в нейната някогашна сфера на влияние и обвинява Вашингтон, че използва тактика от времето на Студената война, за да убеди Европа да приеме системата за ПРО. В авторска статия във в.

"Ханделсблат" руският външен министър Сергей Лавров писа вчера, че не е изключено "щитът" да бъде използван като нападателно оръжие. "Ракетните силози за прехващачите опасно напомнят на съоръженията за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети. Какво ли ще се окаже в тези силози след 5-10 години?", пита Лавров, цитиран от Ройтерс.