Чавес: Венецуела навлиза в Европа от Изток
Чавес: Венецуела навлиза в Европа от Изток / снимкa: БГНЕС

Венецуела и Беларус подписаха над 20 споразумения за сътрудничество в областта на енергетиката и промишлеността в рамките на тридневното официално посещение на президента на Беларус Александър Лукашенко в Каракас, предадоха ИТАР-ТАСС и АФП. "Това е набор от споразумения, които ще разширят значително нашето сътрудничество. Венецуела навлиза в Европа от Изток", заяви президентът на Венецуела Уго Чавес след подписването на документа.

Церемонията премина в изключително приятелска атмосфера, демонстрирана от Чавес и Лукашенко, съобщава АФП. Чавес дори се пошегува с присъстващите, като каза, че едно от споразуменията предвижда създаването на компания за "поддръжка и ремонт на атомни бомби". "Сбърках с ремонт на машини", поправи се след това венецуелският президент, предизвиквайки бурен смях сред присъстващите.

Едно от подписаните споразумения урежда техническите условия за доставка на 80 000 барела венецуелски нефт дневно през украинското пристанище Одеса до Беларус. С тях Беларус ще произвежда нефтопродукти, които ще продава на европейския пазар. Първите доставки на нефт се очакват през май тази година.

"Ще започнем с 80 000 барела, после ще ги увеличим до 100 000 и дори повече, за да осигурим на Беларус всичко, от което се нуждае", отбеляза Чавес, определяйки споразумението като "историческо събитие".

Двете страни обявиха и създаването на смесеното дружество "Петролера Беловенесолана", което ще започне добив на газ в три района на венецуелския щат Ансоатеги, допълва БТА. В компанията ще бъдат инвестирани 1,6 млрд. долара. Предвижда се до 2012 г. добивът да достигне 5,66 млн. куб.м газ , а до 2016 г. - 6,25 млн.