Царското семейство Романови не подлежи на реабилитация
Царското семейство Романови не подлежи на реабилитация / снимкa: БГНЕС

Върховният съд на Русия постанови, че членовете на царското семейство Романови, разстреляни през 1918 година в Екатеринбург, не подлежат на реабилитация по силата на закона за реабилитация на жертвите на политически репресии, предаде ИТАР-ТАСС.

С решението си съдът призна за законно заключението на прокуратурата, която също не намери основания за реабилитирането на Романови, посочва агенцията.

През декември 2005 година великата княгиня Мария Владимировна предяви пред прокуратурата на Русия иск за признаването на избитите Романови за репресирани по политически причини. Като доказателство княгинята, която живее в Испания, представи копие от решението на Уралския областен съвет от 17 юли 1918 година, според което Романови трябва да бъдат разстреляни.

През февруари миналата година руската Генерална прокуратура оповести, че не са налице юридически основания за реабилитация и че членовете на царското семейство са станали жертва на "предумишлено убийство, което макар и да има политическа окраска, е извършено от лица, които не са разполагали със съответните съдебни и административни пълномощия", припомня ИТАР-ТАСС.

Адвокатът на Мария Романова обжалва това решение и московският Тверски районен съд задължи прокуратурата повторно да разгледа иска на княгинята. Този септември Генералната прокуратура отново призна избитите Романови - Николай, Александра, Алексей, Олга, Татяна, Мария и Анастасия - за неподлежащи на реабилитация.

Останките на членовете на царското сезейство бяха открити през 1991 година край Екатеринбург и след това идентифицирани. През 1998 година те бяха погребани с почести в Санкт Петербург, а през 2000 година Руската православна църква ги призна за светци.