Българи в Сан Франциско с хоро и молебен изразиха отношение към събитията у нас
Българи в Сан Франциско с хоро и молебен изразиха отношение към събитията у нас / bulgarica.com

Над 100 българи се събраха в Манастира "Холи Крос" (Светият Кръст) в Сан Франциско, където с Голямо Българско Хоро и Молебен за Българския Народ, изразиха вярата си в това, че българите могат да бъдат обединени, най-вече чрез традициите и културата, които имат своята 13-вековна история. Това съобщи Албена Трандева, която бе един от организаторите на всичките проведени досега там протести срещу правителството на Орешарски в "Северната столица" на Калифорния.

Емблематичният американски град бе първото място на Западния бряг в САЩ, където нашите сънародници изразиха недоволството си и подкрепиха международният протест ДАНСwithme против олигархията, отбелязва bulgarica.com. Сан Франциско стана и първи в Америка, където протестът се превърна в народно веселие, при това на свято място.

Повечето от присъстващите на най-многобройното събиране досега бяха семейства, предимно от района на Сан Франциско. Но също така много пристигнаха и от Санта Круз, Денвил, Ел Дорадо и Съни Валей, съобщи другият основен организатор Петър Копралев. От Сакраменто - столицата на Калифорния, пристигна адвокат Огнян Гаврилов, който бе основният "виновник" Калифорния да обяви тази година 24 май за ден на Славянското наследство.

"Гордея се, че наистина се получи това българско събиране, за което си мечтаехме отдавна. А именно абсолютно изчистено, без никакви търговски помисли. Традиции, облекло, музика, религия, преживяли векове и надживели всичките неволи на нашия народ. Манастирът "Холи Крос" бе най-подходящото място в района за това прекрасно събитие", сподели Петър Копралев.

Голямата част от присъстващите бяха българи, но и много американци уважиха събирането.

Между тримата православни свещеници, които отслужиха молебена за мир и обединение на всички българи на чист старобългарски език, бяха съоснователите на манстира "Холи Крос" Oтец Стефан (американец) и роденият в САЩ с руски произход Отец Тодор.

"Най-хубавото събитие в манастира," каза Отец Стефан.

Свещениците осветиха гайдата на Брус Кохран (67г.), който говори добре български и свири на родопска гайда и е "луд" за всичко българско. "Брус винаги ни носи баници, сърмички, които сам приготвя, как се е научил, кой знае. За мен това е "българин на квадрат," разказва Албена Трандева.

Три групи американски музиканти изпълниха специално подбрана българска народна музика, а нашенци не спряха да играят и да се веселят.

С мед донесен специално от Рожен почерпи всички Екатерина.

Българи в Сан Франциско с хоро и молебен изразиха отношение към събитията у нас
netinfo