Нивата на антитела срещу коронавирус се повишават до 12 пъти, ако шест месеца след първоначалната ваксинация с еднократната доза се приложи бустерна (втора) доза от ваксината на "Johnson and Johnson", съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Според реални данни и проучване от "Фаза 3", фармацевтичната компания заяви, че нейната ваксина е 79% ефективна срещу инфекциите с COVID-19 и 81% ефективна срещу хоспитализации при заразяване. Проучването в реална среда е била проведено сред 400 хиляди американци.
Деца на 7 и 9 години починаха от COVID-19 у нас

Проучването е установило, че бустерната инжекция осигурява 94% ефективност срещу умерени до тежки форми на заболяването от коронавирус, когато тази доза се приложи около два месеца след първата.

J&J каза, че бустерна доза, даден два месеца след първата доза, повишава нивата на антителата четири до шест пъти. Когато допълнителната ваксинационна доза се даде шест месеца след първата доза, нивата на антитела се повишават дванадесет пъти, показват данните от проучването, което предполага голямо подобрение в защитата с по-дългия интервал между дозите.

Страничните ефекти при две дози на ваксината на Janssen са сравними с тези, наблюдавани при проучвания с еднодозова ваксина. Данните тепърва ще бъдат ревизирани, но ще бъдат изпратени за публикуване през следващите месеци.

Ваксината на Pfizer и BioNTech е безопасна за деца на възраст 5-11 г.

Компанията J&J също така твърди, че бустерната инжекция осигурява 100% защита срещу тежки или критични случаи на коронавирус.

Данните са били предоставени на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ и планира да ги предостави и на други регулаторни органи, на Световната здравна организация и на други консултативни групи за ваксини по целия свят, за да бъдат информирани при вземането на решения.