Буш е готов да работи с демократите и чака предложения за Ирак
Буш е готов да работи с демократите и чака предложения за Ирак / netinfo

Американският президент Джордж Буш заяви, че различията между републиканците и демократите, които спечелиха междинните парламентарни избори на 7 ноември, трябва да бъдат забравени и се обяви за това двете партии да започнат да обсъждат бъдещата политика, предадоха световните агенции.

В изявление в Розовата градина на Белия дом, което направи след края на първото правителствено заседание след изборите и преди да се срещне на обед с лидери на демократите, Буш каза, че е готов да изслуша всякакви идеи и предложения за Ирак.

Президентът сам призна, че войната в Ирак е натежала при вота, отбелязва Франс прес. Той откри пътя за евентуална промяна на политиката в тази страна, като смени министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд и обърна внимание на необходимостта от нова перспектива.

Буш обаче подчерта, че Съединените щати имат отговорност да подкрепят 152-те хиляди свои военнослужещи, които в момента се намират в Ирак.

С тези си думи президентът отправи индиректно предизвикателство към онези демократи, които говорят за намаляване на средствата за иракската мисия, отбелязва Ройтерс. Като цяло речта му бе в по-помирителен тон, след като неговата

Републиканска партия загуби мнозинството си и в двете камари на Конгреса.

Доналд Ръмсфелд ще остане начело на Пентагона до утвърждаването от Сената на номинирания за нов министър на отбраната Робърт Гейтс, добави Буш.