Броят на загиналите при руски обстрел жители на украинската Донецка област достигна девет души, включително три деца, съобщи УКРИНФОРМ, като цитира информация от Телеграм канала на Павло Кириленко, началник на областната военна администрация.

"На 27 юни руснаците убиха девет жители на Донецка област: Осем в Краматорск и един в Минковка. Сред убитите в Краматорск има и три деца. Други 46 души в региона бяха ранени през деня", отбеляза той.

Кириленко добави, че в момента е невъзможно да се установи точният брой на жертвите в Мариупол и Волноваха.

Снощи руските войски нанесоха два ракетни удара по Краматорск. При първия удар е била поразена пицария в центъра на града, при което загинаха осем души. Вторият удар е поразил обекти в село Биленке.

Олексий Резников: Украйна още не е използвала основните си резерви

Служителите на правоохранителните органи са започнали разследване на руското нападение срещу Краматорск в Донецка област с две ракети "Искандер", се казва в изявление на украинската Главна прокуратура в Телеграм.

"Осем убити и 60 ранени. Това са последиците от двойното ракетно нападение срещу Краматорск предишния ден. Сред загиналите са три тийнейджърки - едната от тях е на 17 години, а две сестри са на 14 години", пише Костин.

Спасителните дейности продължават и е възможно под развалините все още да има затрупани хора, отбелязва УКРИНФОРМ.

Преди войната Краматорск имаше население от 150 000 души. Това е единственият голям град в източната част на страната, който все още е под украински контрол, отбелязва Франс прес.

Френската агенция допълва, че в пицарията в Краматорск, засегната от ударите, е имало трима известни колумбийци - писателят Ектор Абад, политикът Серхио Харамийо и журналистката Каталина Гомес, кореспондент на вестник "Тиемпо" за Украйна. Те са били ранени, докато са вечеряли в ресторанта заедно с украинската писателка Виктория Амелина, се посочва в изявление, подписано от Абад и Харамийо. 37-годишната украинска писателка, чиито произведения са преведени на английски, немски и няколко други езика, "е в критично състояние с черепна травма", се допълва в изявлението, публикувано преди броят на загиналите да нарасне на осем.

Абад и Харамийо бяха на посещение в Източна Украйна, за да "изразят солидарността на Латинска Америка с украинския народ срещу варварството и незаконното нашествие, извършвано от Русия", се обяснява в текста.

Абад е световноизвестен писател, автор на "Забравата, която ще бъдем" - литературен успех, по който през 2020 г. беше заснет филм. Харамийо е колумбийски политик, който беше един от основните преговарящи по мирното споразумение, подписано през 2016 г. с марксистката партизанска групировка ФАРК (Революционни въоръжени сили на Колумбия).
Асен Георгиев/БТА