Британският печат съобщава за второ огнище на шап във Великобритания
Британският печат съобщава за второ огнище на шап във Великобритания / БГНЕС
Британският вестник "Гардиън" съобщава, че второ огнище на шап е открито във Великобритания близо до фермата, където се появиха първите два случая на животинската болест миналата седмица. Вирусът на болестта до момента е открит у общо 102 глави добитък, които биват унищожени, пише БТА.

"Индипендънт" отбелязва, че причина за възникване на първото огнище на шап може да са наводнения, които са пренесли вируса на болестта от намираща се в близост лаборатория.

Вeстник "Телеграф" обръща внимание на критиките на британските фермери към решението на властите труповете на заразените с шап животни да се транспортират на 130 км от заразената зона в завод в Съмърсет, където ги изгарят.

Фермерите определят решението като "пълна глупост". Те предполагат, че то е взето, за да бъдат спестени появяващи се в медиите кадри на изгаряни на клади животински трупове, които ще се отразят на рейтинга на правителството на Гордън Браун. Фермерите подчертават, че това транспортиране на трупове на болни животни рискува да разпространи заразата от шап далеч отвъд границите на откритото огнище в Съри, отбелязва вестникът.