/ iStock/Getty Images
Британският парламент прие на второ четене законопроект, с който правителството се задължава да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзита, която в момента е 31 октомври, предадоха АФП и ДПА.

Брекзит без сделка: Какви ще са последиците?

Целта на законопроекта е да се отложи Брекзитът до 31 януари догодина, освен ако парламентът одобри ново споразумение с ЕС или подкрепи Брекзит без споразумение с гласуване до 19 октомври. Камарата на общините прие текста с 329 на 300 гласа. Той трябва да бъде потвърден на трето четене и с ново гласуване, което ще се състои по-късно днес.

Борис Джонсън иска предсрочни избори на 15 октомври при нов крах в парламента

Ако текстът бъде приет и на трето четене, депутатите ще гласуват след това по искането на премиера Борис Джонсън за произвеждане на предсрочни избори на 15 октомври.

Междувременно ирландският министър на външните работи Саймън Ковини заяви, че Великобритания не е представила все още никакви решения за уреждане на безизходното положение около Брекзит. Становище дойде след като британският премиер Борис Джонсън обясняваше в парламента, че в преговорите се постига значителен напредък.
 


Ковини повтори, че при положение че Джонсън призовава да отпаднат договореностите за предпазния механизъм за избягване връщането на граничните проверки по ирландската граница, то тогава е редно Великобритания да предложи убедителна алтернатива на тази формула.

Стратегията на Джонсън: Разцепване на партията, разделяне на страната, спечелване на изборите


Такова нещо обаче не е направено, каза Ковини, чиито думи са в пълно противоречие с изявленията на Джонсън и в унисон с казаното от представители на ЕС.

"Процесът не може да продължи напред, ако британското правителство не излезе с реални и смислени предложения, които да си заслужават да бъдат обсъдени", каза Ковини пред репортери. Той добави, че на британското правителство трябва много ясно да бъде дадено да разбере, както в частни разговори, така и публично, че това е реален проблем, който е сложен и се нуждае от решение, а то към момента не е излязло с никакви конкретни решения. Министърът повтори това становище и в отделно интервю за ирландската телевизия.

Тежко поражение на Борис Джонсън в парламента – а сега накъде?

Той добави, че ако има смисъл да се опита да бъде продължен срокът на Брекзит в името на сключване на споразумение, то Дъблин ще даде подкрепата си за това.
 


ЕС продължава разговорите с Дъблин как да бъдат организирани граничните проверки на остров Ирландия, в случай че се стигне до Брекзит без споразумение, но подобни проверки неминуемо ще създадат смущения, заявиха пред Ройтерс официални лица в Брюксел.

Едното от тях посочи, че предпазният механизъм за ирландската граница е единственият начин да бъдат избегнати подобни смущения след Брекзит.


 
БТА