/ БГНЕС, архив
От днес британските полицаи получават нови правомощия да проверяват самоличността и да задържат лица, заподозрени във "враждебна чуждестранна дейност", предаде Франс прес.

Мярката е взета в отговор на атаката с "Новичок" в Солсбъри през 2018 г., за която Лондон обвини Москва.

Специално обучени полицаи ще могат да вземат нови мерки в случаи с шпионаж и друга чуждестранна намеса, се казва във влязъл в сила от днес закон за антитероризма и граничната сигурност.

"Заплахата от враждебна чуждестранна дейност за Великобритания расте и се променя постоянно", заяви вътрешната министърка Прити Пател.
"Тези нови правомощия изпращат на замесените лица съвсем ясното послание, че това правителство има нулева толерантност към действащите против британските интереси. Смятам обаче, че трябва да се направи повече и ние изготвяме нови мерки за актуализиране на сегашните закони и създаване на нови, за да действаме изпреварващо срещу заплахата", добави Пател.

Отравянето през март 2018 г. на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в югозападния град Солсбъри обтегна отношенията между Лондон и Москва.
Русия отрече да е замесена в станалото, но се стигна до взаимни експулсирания на дипломати между Лондон и съюзниците му от една страна и Москва от друга, в безпрецедентно големи размери от края на Втората световна война насам, отбелязва АФП.
БТА