Бразилия отхвърли искането на Италия за екстрадиране на Чезаре Батисти
Бразилия отхвърли искането на Италия за екстрадиране на Чезаре Батисти / снимка: Reuters

Върховният съд на Бразилия отхвърли искането за екстрадиция на бившия италиански активист от крайната левица Чезаре Батисти, предаде Ройтерс.

Както се очакваше, висшата съдебна инстанция потвърди решението на бившия президент Лула да Силва, обявено на 31 декември, посочва агенцията. Съдът разпореди Батисти веднага да бъде пуснат на свобода от столичния затвор.

Италия посрещна с огорчение решението на Бразилия да отхвърли искането за екстрадиция на бившия италиански активист от крайната левица Чезаре Батисти и незабавно да го пусне на свобода. Рим обяви, че ще сезира по случая Международния съд в Хага, предаде Франс прес. Премиерът Силвио Берлускони изрази силно огорчение от решението на бразилския Върховен съд. Според него то не отчита основателните очаквания за правосъдие, по-специално що се отнася до семействата на жертвите на Батисти.

Берлускони заяви, че Италия е решена да задейства съответните съдебни инстанции, за да постигне спазване на международните спогодби, свързващи две страни, обединени с исторически връзки на приятелство и солидарност. Външният министър Франко Фратини уточни, че Рим "ще използва всички механизми за юридическа закрила" и ще се обърне към Международния съд в Хага, съобщи АФП.

Рим настоява за преразглеждане на бразилското решение, което според него "не отговаря на основните правни принципи и задълженията, предвидени от международното право", посочи Фратини.

Решението на Бразилия е "много голяма обида за страната ни, особено за семействата на жертвите", заяви Алесандра Мусолини, депутат от партията на Берлускони и внучка на бившия диктатор Бенито Мусолини.

Като "морална плесница за състоянието на италианското право" окачестви "политическото" решение на бразилските власти Маурицио Кампаня, брат на полицай, загинал според присъдата срещу Батисти по вина на левичаря.

През 2009 година бразилският Върховен съд прие да екстрадира Батисти, но остави последната дума на президента Лула да Силва. Държавният глава отказа екстрадиция малко преди края на мандата си, на 31 декември 2010 година. Това предизвика дипломатическа криза между двете държави и Рим отзова своя посланик.

Италианските власти поискаха 56-годишният Батисти да им бъде предаден, за да започне изпълнението на доживотната му присъда за четири убийства и съучастие в други през 1978 и 1979 година - периода на политическо насилие в Италия, припомня БТА.

През 1981 година левичарят избяга от затвора и живя във Франция до 2004 година, след което френското правосъдие реши да го екстрадира и той замина за Бразилия, напомня Ройтерс.