Браун: Великобритания няма да определя срокове за изтегляне от Ирак
Браун: Великобритания няма да определя срокове за изтегляне от Ирак / снимкa: БГНЕС
Великобритания трябва да продължи изтеглянето на войските си от Ирак, но няма да определя срокове за това, заяви британският премиер Гордън Браун, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Нашето намерение е да продължим да намаляваме броя на войниците си, но няма да определя срок за това", заяви Браун пред журналисти. След продължила близо един час среща с иракския премиер Нури ал-Малики в силно охраняваната "Зелена зона" на Багдад, Браун замина за среща с иракския президент Джалал Талабани.

Той се срещна и с редица иракски депутати. Преди да отлети за южния иракски град Басар Браун заяви, че вижда четири основни цели пред развитието на Ирак и най-вече на района на Басра, където има 4000 британски войници. "Поставихме си четири цели, които искаме да постигнем в тези райони, за които носим отговорност", заяви британският премиер.

"Първата е да обучим иракските войски, така че те сами да могат да поемат пълна отговорност за сигурността на иракското население на областта. Втората е да се уверим, че можем да проведем местни избори и да обучим полицейски сили", уточни той. "Третата цел е да продължим икономическото и социалното развитие на района на Басра, така че хората да могат да постигнат просперитет, да се открият работни места и да са развива бизнесът. Четвъртата цел е свързана с летището, за което отговаряме, и което ще бъде трансформирано от военни за граждански цели", каза още Браун.

Британският премиер изтъкна, че "са направени големи стъпки напред във всички тези области".