Браун ще назначи свой пратеник за Близкия изток
Браун ще назначи свой пратеник за Близкия изток / netinfo

Британският премиер Гордън Браун, който неотдавна смени на поста Тони Блеър, скоро ще назначи свой пратеник за Близкия изток. Това предаде Асошиейтед прес, като цитира информация в пресата.

Според "Гардиън" и "Таймс"Браун, който от 29 юли започва официално посещение в САЩ, скоро щял да назначи Майкъл Уилямс за нов пратеник за Близкия изток на мястото на досегашния - лорд Леви. Уилямс е специален координатор за регионалния мирен процес на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

От Даунинг стрийт и Форин офис отрекоха информацията и я нарекоха „спекулация”. Назначението нямаше да привлече внимание, ако скоро след оттеглянето си от премиерския пост Блеър не бе назначен за пратеник на международната Четворка за мир в Близкия изток. Това кара британските вестници да прогнозират, че назначеният от Браун пратеник може да се сблъска с Блеър, докато и двамата се опитват да постигнат целите си пред израелските и палестинските политици.

58-годишният Уилямс, бивш журналист от Би Би Си, работил за ООН в Камбоджа и на Балканите, е бил и съветник на Форин офис по времето на Блеър. Според "Гардиън" Браун обсъждал възможността за назначаването му на срещата си с Бан Ки-мун в Лондон миналия месец.