/ пресцентър, Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел, където започна срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Главната квартира на Северноатлантическия алианс.



По време на престоя си премиерът ще участва в среща на лидерите на EНП и в заседание на Европейския съвет.



Борисов и Столтенберг ще обсъдят партньорството в областта на отбраната и сигурността в рамките на НАТО, предизвикателствата пред партньорите в Пакта и изпълнението на финансовите им ангажименти за повишаването на инвестициите в колективната отбрана. В рамките на разговора българският премиер и генералният секретар на Алианса ще се спрат и на задълбочаването на индустриалното сътрудничество в областта на отбраната.

Последна среща на върха за 2019 г. на лидерите на ЕС

Чрез политиката и действията на българското правителство страната ни остава силно ангажиран и лоялен съюзник на Северноатлантическия Алианс. В този контекст България отдели над 3% от БВП за отбрана през настоящата година, което ни поставя на второ място след САЩ в НАТО. Бюджетът за сектора отново ще бъде висок и през 2020 г.

пресцентър, Министерски съвет

Борисов се среща със Столтенберг в Брюксел

Йенс Столтенберг беше на посещение у нас през март тази година по покана на българския министър-председател. Преди по-малко от месец Борисов и Столтенберг проведоха телефонен разговор, който още веднъж затвърди доброто партньорство в сферата на засилването на трансатлантическата връзка и опазването на световния мир и сигурност.