/ iStock/Getty Images
Лидерите на държавите-членки на ЕС ще се срещнат в Брюксел днес и утре на последната среща на върха за 2019 г.

Това ще бъде първата среща на върха, която ще се председателства от новия председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

Кабинетът към Брюксел: ЕС няма право да узакони Истанбулската конвенция без съгласието ни

На срещата на върха на ЕС лидерите ще посветят първия ден на приемането на заключенията от Конференцията за бъдещето на Европа, замислена като форум, в който гражданите, гражданските сдружения и институциите в следващите две години ще дебатират по възможните вътрешни реформи на ЕС.

Какво представлява Европейският зелен пакт на Фон дер Лайен

Втората тема на Европейския съвет ще бъде посветена на изменението на климата. Очаква се лидерите на ЕС да приемат насоки за дългосрочната стратегия на ЕС за борба с изменението на климата, която ще се основава на реализирането на „климатично неутрална Европа“ до 2050 г.

Сърбия отвори още една преговорна глава с Европейския съюз

По време на вечерята лидерите на ЕС ще обсъдят и новия дългосрочен бюджет като един от определящите фактори на бъдещето на Съюза.

Лидерите трябва да приключат първия ден на срещата на върха с обмен на мнения относно отношенията с Русия, партньорството с африканските страни, ситуацията в Турция и функционалността на Световната търговска организация.

Лидерите на държавите-членки на ЕС продължават работата си във формат ЕС-27 утре и ще разговарят за еврозоната и за укрепването на Европейския икономически и паричен съюз.

Съдбовен ден за Великобритания: Извънредни парламентарни избори днес

Самият край на срещата ще бъде посветен на Брекзит и подготовката за преговори за бъдещо партньорство с Великобритания.
БГНЕС