/ БГНЕС
Да дойдат ДАНС и да ми кажат "ще подслушваме президента" - абсурд, каза премиерът
Премиерът Бойко Борисов призова да не бъде замесван в скандала със записите от разговора между президента и шефа на ВВС. Той упрекна БСП, че не познават закона, защото СРС разрешава съдът.

"Това, че някой се е омазал, хъкал, мъкал, изведнъж да ме замесва мен в тази работа!", възмути се Борисов и изреди, че ДАНС, ДАР, МВР си работят по своите закони и съдът им дава разрешенията за използване на СРС.

"Аз не само че нямам достъп до СРС-та, не само че не ме питат, а и не е редно", заяви Борисов пред журналисти в Мюнхен. И попита: "Къде има разрешено за президента?"

Гешев: Записът с президента е от разследване на фирма, доставчик на армията

"Ако някой е цопнал някъде, това не е моя вина. Така че, съжалявам че такива глупости... Просто те се омазаха и искат да изхвърлят проблема си към мен", каза премиерът.

"Когато партията на Радев мен ме подслушваше в тоалетната и ме записваха, аз не обвиних никого, аз стисках зъби. Сега какво общо имам аз, да не би аз да съм хъкал и мъкал?! Та Борисов го подслушвал! Как си го представяте - ще дойдат ДАНС и ще ми кажат - "ще подлушаме президента и аз ще им разреша. Абсурд!", възкликна Бойко Борисов.

Борисов за президента: Съжалявам, че си е изпуснал нервите (ВИДЕО)

"Като разбрах, ми стана крайно неприятно. Защото това пречи на стабилността, когато има такива скандали, то не е хубаво за държавата", коментира още за скандала министър-председателят. И каза по адрес на президентската двойка Румен Радев и Десислава Радева: "Това семейство трябва да седи колкото може по-дълго, за да разберат българите, че само личното, че само себелюбието е важно за тях. Нищо друго!", заключи премиерът и се закле, че няма нищо общо и не иска да има с въпросния скандал.Припомняме, че преди седмица стана ясно, че спецпрокуратурата е разследвала фирма за доставки за армията и по тази линия е бил прихванат разговорът между командира на ВВС и президента, в който си говорят за съпругата на Радев и проверка на КПКОНПИ. "Не искам по никакъв начин да ме замесвате", повтори Борисов. И добави, че е неестествено така да воюват институциите.

Борисов: Ние не воюваме с никого, не сме нарушили добрия тон

"Разпоредил съм на ГЕРБ думата импийчмънт да не я произнасят и да не участват в тоя маскарад", каза още Борисов.

Премиерът е в Мюнхен, където участва в международна конференция по сигурността. Борисов коментира пред медиите напрежението в Близкия изток, икономиката в световен план, както и енергетиката, предадоха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят изтъкна, че в рамките на конференцията ще постави и темата за Зеления пакт на Европа. Според Борисов, влизайки в Зеления пакт като част от целия ЕС, България ще изпадне в много тежка конкуренция на тези, които няма да са в пакта и ще продължат да използват въглища.

Борисов: Германия остава водещ важен партньор в много области (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Със Зелената сделка и с разрешението на ядрената енергия, България като ядрена сила и имайки ядрени реактори, закупила за 3 милиарда ядрени реактори, трябва да строи централа. Иначе след 10 години няма да има кой да покрие енергийните нужди на страната, ще трябва да внасяме ток“, посочи министър-председателят. Борисов отбеляза, че предстои страната ни да посетят втора група експерти от САЩ.

„Обясних наясно целия енергиен микс – какво губим, какво печелим, какво сме направили, как сме защитили, когато е трябвало. Действам с много голяма увереност, защото съм прав“, заяви категорично министър-председателят Бойко Борисов."Светът се развива много динамично, България е във фокуса, страната ни е уважавана и търсена от всички. Нашето мнение се търси от президентите и премиерите, които сами виждате заявяват срещи. Трябва да се концентрираме", заяви министър-председателят. Премиерът изтъкна, че страната ни е давана за пример за справяне с нелегалната миграция, която е първи и основен проблем в Европа.„Споделихме своите възможности в тази сфера. Повишаване отбранителните способности на страната, новите самолети, които България закупи, реорганизацията и подготовката на армията, международните учения, които се провеждат у нас, в страната, в Черно море, имаше много интереси и за това, което направихме и по отношение на някои руски дипломати. Отново затвърдих позицията си, че съм против флотилия в Черно море, че мирът и разбирателството, енергийните проекти, от една страна съм съгласен, че правят страните зависими, но ние правим интерконектора с Гърция, който ни дава абсолютна диверсификация. В същото време Балкански поток дава възможност и за работа и с Русия, и с Турция, и с други държави в региона. Много ясно трябва да се разделят нещата. Взаимно изгодните бизнеси и интереси за държавите трябва да се поддържат, да се спазват правилата и европейските ценности и да не се шпионства“, заяви българският премиер.

Борисов: Германия остава водещ важен партньор в много области (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
По думите на министър-председателя Борисов, днес все по-ясно се поставя темата за отсъствието на Запада в горещите точки на света - Сирия, Либия, Йемен, Ирак, които са все в близост до България. Премиерът подчерта, че това не означава присъствие на Запада с военна сила.

„Напротив – силата на общия ни пазар, ние имаме най-голямата икономическа мощ, за всички сме интересни да търгуват с нас. С икономическите възможности, които има Запада, може да направи така, че да има траен мир. Назовавайки проблемите с истинските имена, мисля, че може да има успех“, добави Борисов.