Борисов: Готов съм да се разделя и с Божидар Димитров
Борисов: Готов съм да се разделя и с Божидар Димитров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов: Готов съм да се разделя и с Божидар Димитров
36251
Борисов: Готов съм да се разделя и с Божидар Димитров
  • Борисов: Готов съм да се разделя и с Божидар Димитров

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е "готов да се раздели" с министър Божидар Димитров, ако това ще помогне да се разреши проблема с дипломатите агенти на бившата Държавна сигурност. Борисов каза това в Брюксел, където се намира на среща на лидерите от Европейския съюз. Димитров е министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина. Той е бивш сътрудник на Държавна сигурност.

"Но изказването на г-н Първанов, че агентите от Държавна сигурност са ни вкарали в Европейския съюз и НАТО, мисля, че ще създаде голям проблем. Защото това означава, че държавите, които са ни приели, а не, че сме били готови като държава, като политически партии, като народ, а всъщност, че вездесъщата Държавна сигурност ни е вкарала. Това изказване ще създаде повече напрежение и проблеми, отколкото самото констатиране на тези факти", заяви премиерът.

Той добави, че когато предишното правителство е взело решение няколко дни преди изборите да изпрати нови посланици и то в ключови страни като Великобритания, например, "ние бяхме изключително против, но вече бяха изпратени агремани и нямаше как да ги отзовем". "Сега, ако се стигне до политически консенсус, аз съм готов включително и с Божидар Димитров, да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи".

В какъв срок може да започне отзоваването на тези посланици?

Министър Николай Младенов правилно каза, че ще говори с г-н Първанов и се надявам в това отношение да имаме пълно разбиране. Ако трябва за един човек да направя крачка, ще направя - в името на благото на държавата. Но не е едно и също да си се напил веднъж и да те сравняват с алкохолици. Повтарям, и на това съм готов.

Пред Дарик Божидар Димитров не пожела да коментира думите на Борисов, защото все още не бил разговарял с министър-председателя. Попитан дали очаква оставката му да бъде поискана, той отговори, че не знае какво ще последва от казаното от Борисов.