Жозеп Борел
Жозеп Борел / БГНЕС
Евентуална доставка на оръжия от Китай за Русия в подкрепа на офанзивата ѝ в Украйна би била "червена линия" за Европейския съюз, предупреди днес в Брюксел ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Борел обясни, че е посочил пред най-високопоставения китайски дипломат Ван И, че "това би било една червена линия".

"Той ми каза, че те нямало да го направят, че нямали намерение да го правят, но ние ще останем бдителни", заяви първият дипломат на ЕС при пристигането си за среща с министрите на външните работи на страните от общността.

Джо Байдън пристигна на изненадваща визита в Киев (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ако Китай реши да достави оръжия на Русия, "това естествено ще има последици", коментира от своя страна шведският външен министър Тобиас Билстрьом, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Люксембургският му колега Жан Аселборн изрази надежда, че Китай "няма да направи тази грешка".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди вчера, че Китай смята да снабди с оръжия Русия.

САЩ не са в позиция да поставят искания на Китай, заяви днес говорителят на китайското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

"Ние не приемаме натиск или принуда", отговори Ван Вънбин на редовната пресконференция, след като бе запитан за държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който предупреди Китай да не помага на Русия във войната в Украйна.

Китай заяви също, че никога няма да приеме САЩ да сочат с пръст китайско-руските отношения. Говорителят обвини Вашингтон, че "разпространява фалшива информация".
Андрей Шарков/БТА