Бившият френски президент Никола Саркози поиска нов европейски договор
Бившият френски президент Никола Саркози поиска нов европейски договор / БГНЕС, архив

Бившият френски президент Никола Саркози поиска нов европейски договор, който да предвижда засилване на граничния контрол и спиране на процеса на разширяване на Европейския съюз, след като Великобритания гласува за излизане от ЕС, предаде АФП.

Оланд: Европа е пред тежко изпитание след болезнения избор на британците

"Британският народ взе решение и честността изисква да кажем, че това чувство за отхвърляне се споделя от много французи и много други европейци. Това, което каза британският народ, могат да кажат и други народи от Европа. Не можем, не трябва да го пренебрегваме", гласи изявление на Саркози, председател на партия "Републиканците".

Според него ЕС е в голяма криза и е важно бързо да се направят основни промени чрез съставяне на нов договор.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

"Европа може да работи без британците и ние имаме време да обмислим отношенията си с нашия съсед. От друга страна, Европа на вече 27-те, не може повече да работи по този начин", подчерта Саркози. Той призова за свикване на среща на държавните и правителствени лидери на ЕС, които да вземат решение за изработване на нов договор, който да покаже на народите на нашия континент, че Европа е решена да вземе в ръце съдбата си.

Според Саркози този договор трябва да се основава на: зачитане на външните граници на Европа, създаване на икономическо управление на еврозоната, концентриране на пълномощията на ЕС върху десетина стратегически приоритети и по-добро функциониране на институциите. Освен това процесът на разширяване на Европа трябва да бъде спрян до второ нареждане. Турция няма място в ЕС, подчерта Саркози.

Източник: БТА