Оланд: Европа е пред тежко изпитание след болезнения избор на британците
Оланд: Европа е пред тежко изпитание след болезнения избор на британците / БГНЕС

Решението в полза на Брекзита, взето на британския референдум, поставя Европа пред тежко изпитание, заяви френският президент Франсоа Оланд, предаде Франс прес.

Оланд изрази "дълбоко съжаление", че британците са направили такъв "болезнен избор".

"Европа повече не може да действа, както досега. При тези обстоятелства тя трябва да демонстрира стабилност и сила", заяви Оланд след среща с членове на правителството.

Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат

Президентът подчерта, че екстремизмът и популизмът са голяма опасност за Европа. "Европа е една голяма идея, а не само един голям пазар, и без съмнение тя се изгуби, защото забравихме това", добави Оланд и изтъкна, че ЕС трябва да бъде под контрола на гражданите си.

Оланд потвърди, че в понеделник ще замине за Берлин, за да се срещне с германската канцлерка Ангела Меркел преди първата европейска среща на високо равнище след Брекзита, която ще се състои в Брюксел във вторник и сряда.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

"Франция ще предприеме инициативи, за да може Европа да се концентрира върху най-важното", обеща френският президент, посочвайки като основни елементи сигурността, инвестиции, водещи до растеж и създаване на работни места, съгласуването на социалното и данъчно законодателство на страните членки на ЕС и укрепването на еврозоната и на нейното демократично управление.

След като британците гласуваха за Брекзит, е време Европа да бъде преосмислена, в противен случай има риск от разпадане на ЕС, заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс. Решението на референдума показва безпокойство в Европа, което е било пренебрегвано прекалено дълго.

Великобритания е отслабена, Северна Ирландия иска да се обедини с Ирландия

Процедурата по излизането на Великобритания от ЕС трябва да бъде задействана възможно най-бързо, заяви от своя страна френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от АФП. Целта е да се избегне период на несигурност, който ще е пагубен за всички страни, подчерта той пред медиите си при пристигането си в Люксембург на неофициална среща на европейските социалисти.

"Казвам го, защото някои мислят, че е настъпил хаос. Не, това не е хаос, защото европейският договор предвижда в член 50 условията за напускане", подчерта Еро. Сега е необходимо да се приложи този член, за да се запази единството на Европа и на Великобритания, добави френският външен министър. "Няма време за губене, всякакъв период на несигурност ще е пагубен", подчерта той.

Източник: БТА