/ БГНЕС
Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд, който е един от най-известните местни политици, бе изправен пред съда по обвинение за опит за изнасилване и сексуални злоупотреби, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Предварителните изслушвания по делото се състояха в съд в Единбург.

На Салмънд са повдигнати общо 14 обвинения, включително за два опита за изнасилване, сексуални злоупотреби и блудство спрямо 10 жени в периода 2008-2014 г. Той е обвинен е и за два инцидента с непристойно поведение и нарушаване на обществения ред.

Алекс Салмънд подава оставка от поста първи министър на Шотландия

Шестдесет и четири годишният Салмънд е бивш лидер на Шотландската национална партия, който от 2017 г. води политическо ток шоу по телевизия Ар Ти. По време на съдебното заседание бившият политик пледира невинен по всяко едно от обвиненията.

Бивш шотландски министър е обвинен за опити за изнасилване

"Невинен съм и решително ще защитавам позицията си", каза Салмънд пред журналисти след заседанието на съда, цитиран от телевизия "Скай нюз".
Съдът ще разглежда делото по същество през пролетта на 2020 г.

През 2014 г. Салмънд организира произвеждането на референдум за независимост на Шотландия, но след като го загуби с 55 процента "против" срещу 45 процента "за", подаде оставка.
БТА