Алекс Салмънд
Алекс Салмънд / БГНЕС
Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд отрече да е извършил престъпление, след като се яви днес в съда по обвинение в многократни сексуални посегателства, включително опити за изнасилване, предаде Ройтерс.
 
Шотландски прокурори съобщиха, че на 64-годишния Салмънд са повдигнати 9 обвинения в сексуални нападения, две в опит за изнасилване и две в непристойни действия и нарушаване на реда.

2014: Алекс Салмънд подава оставка от поста първи министър на Шотландия

Алекс Салмънд
БГНЕС

Бившият първи министър на Шотландия заяви, че вчера е отишъл доброволно в полицията, след като разбрал за разследването срещу него. "Невинен съм за всякакво престъпно деяние", каза Салмънд пред репортери пред съда в Единбург, след кратко изслушване при закрити врата. "Отхвърлям изцяло тези твърдения за криминални деяния и ще се защитавам докрай в съда", добави той.
 
Салмънд беше освободен под гаранция, а датата за следващото му явяване в съда все още не е определена.

2015: Историческа победа за шотландските националисти на британските избори
 
Войнственият политик, известен с прозвището "Уий ек" (Малкия Алекс) беше 7 години начело на шотландското правителство, до 2014 г. Като лидер на Шотландската национална партия (ШНП) той помогна подкрепата за независимост на Шотландия да достигне рекордни равнища, но в крайна сметка, на референдум през 2014 г., Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство.
 
Миналата година Салмънд предприе съдебни действия срещу шотландското правителство, водено сега от наследничката му Никола Стърджън, заради начина, по който кабинетът е процедирал при обжалването срещу него по дело за сексуален тормоз.

Алекс Салмънд
БГНЕС

Салмънд, който отрече да е извършил нещо нередно, спечели по-рано този месец съдебно преразглеждане на начина, по който шотландското правителство е действало по делото, когато е признало, че е действало незаконно при проучването на твърденията за сексуален тормоз.

Делото изправи една срещу друга двете най-популярни фигури в шотландското движение за независимост и някои наблюдатели смятат, че то може да отслаби лидерската позиция на Стърджън в момент, когато тя се опитва да започне нов опит за отцепване на фона на хаоса около излизането на Великобритания от ЕС.
БТА