Белгия отбеляза нов рекорд на задръстванията заради снега
Белгия отбеляза нов рекорд на задръстванията заради снега / Reuters

Белгия отбеляза нов рекорд на задръстванията по пътищата, предизвикани от обилния снеговалеж, започнал в петък следобед, съобщиха местните медии.

Общата дължина на опашките от автомобили по магистралите и второстепенните пътища е била между 1250 и 4000 километра, според различните източници. Последният поставен рекорд е от 2010 г., когато задръстванията са достигнали 948 километра.

Обилният валеж, продължил само няколко часа, направи придвижването в цялата страна особено трудно. Не се съобщава за блокирани пътни участъци, но две селища останаха за кратко без ток, а остъклен таван на магазин в търговски център в Монс се срути под тежестта на натрупалия се сняг. Един влак остана блокиран за два часа насред полето при температури около минус 10 градуса, но летищата не съобщават за сериозни проблеми в обслужването на полетите, посочва БТА.

Валежите станаха причина за отмяна на няколко спортни състезания, насрочени за почивните дни, основно баскетболни- и футболни срещи, както и мачове по ръгби.