Украйна атаки
Украйна атаки / Guliver/Getty Images
Беларус планира днес и утре да придвижи военно оборудване и жива сила, за да проведе "контратерористично учение" на фона на опасенията, че Русия може да предприеме ново нападение срещу Украйна от беларуска територия, предаде Ройтерс.

"През този период се планира да се придвижи военно оборудване и персонал от силите за национална сигурност", съобщи беларуският Съвет за сигурност, цитиран от държавната информационна агенция БелТА.

"Движението на цивилни транспортни средства по определени пътища и в някои райони може да бъде ограничено. Планира се и използването на имитационни средства за поражение с учебни цели", се казва още в съобщението, без да се оповестяват подробности в кои части на страната може да се въведат въпросните ограничения.

Минск беше казал, че няма да участва във войната в съседна Украйна, но през октомври  президентът Александър Лукашенко разпореди разполагането на 9000 руски военни близо до украинската граница. Той мотивира решението си със заплаха от страна на Киев и Запада.

Русия и Беларус официално са част от т.нар. "съюзна държава" и са в тесен икономически и военен съюз. На 24 февруари Москва използва беларуска територия като плацдарм за нахлуването си в Украйна, отбелязва Ройтерс.

В позиция, разпространена днес във "Фейсбук", украинският генерален щаб заяви, че "на полигоните на Република Беларус се обучават вражески единици" и предупреди, че е възможно да има нови атаки от територията на Беларус.

Миналата седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският му колега Виктор Хренин обсъдиха военното сътрудничество между двете държави.
БТА